Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Penzioneri će sledeće godine u novčaniku imati više novca. Međutim, za koliko procenata tačno će u januaru biti uvećane penzije, znaće se, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, za nekoliko dana. Pojedini ekonomisti očekuju da bi, uz sadašnju „švajcarsku formulu“, povećanje moglo da bude do čak šest odsto.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da bi, uz sadašnju „švajcarsku formulu“, penzije trebalo da se u januaru povećaju za između pet i šest odsto.

- Ako se zadrži važeća „švajcarska formula“, možemo proceniti koliki će biti rast plata u ovoj godini, kolika će biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se povećaju za recimo pet odsto, a možda i šest odsto - rekao je nedavno prof. Arsić za Tanjug.

On smatra da bi u postojećim okolnosti bilo opravdano da povećanje ipak bude manje.

Inače, „švajcarska formula“ podrazumeva da se penzije usklađuju za 50 odsto u odnosu na inflaciju i za 50 odsto u odnosu na rast prosečne zarade.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za „Alo!“ da očekuje da država ispuni svoju obavezu prema penzionerima i ističe da su oni poslednji na kojima treba štedeti.

- Formula je takva kakva jeste i država nema apsolutno nikakvog razloga, niti bi u krajnjoj liniji bilo opravdano i pametno da odstupa od te formule. Prema tome, očekujem da država ispuni obavezu prema penzionerima... Poslednji na kojima treba štedeti u ovoj situaciji jesu penzioneri - ističe prof. Savić za „Alo!“.
U Fiskalnom savetu ocenjuju da bi penzije primenom „švajcarske formule“ mogle biti uvećane za oko četiri odsto.

- Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude više od toga, imajući u vidu krizu - smatra Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

Mali: Značajno povećanje penzija

Ministar finansija Siniša Mali kazao je nedavno da penzionere naredne godine očekuje značajno povećanje penzija, u skladu sa „švajcarskom formulom“, kao i da je namera da se ta formula koriguje kako bi penzije rasle još brže i dostigle projektovani nivo od 430 do 440 evra prosečne penzije do 2025. godine.

Pročitajte još:

Komentari (3)

baron

09.09.2020 10:08

Novi centarfor C.Zvezde dobija 35.000 evra mesečno + bonuse za svaki dati gol a doveli da daje golove.Sramota.Penzioneri će dobiti od 400 do 5.000 dinara ponaosob mesečno zavisno od dosadašnje penzije.Sramota.Sve pare će odneti Sport i Novi stadion.

milojko

09.09.2020 13:24

ja imam 18520 dinara kolko cu dobit.

beba

09.09.2020 14:03

Kaki ih nije sramota da pricaju o povecqnju od 400 din.Bruka...