Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio u raspravi da bi potvrđivanje Sporazuma trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje, koje je brže i efikasnije od klasičnog.

“Međusobno priznavanje takođe znači da će građani i privredni subjekti iz jedne zemlje moći da koriste onlajn usluge druge zemlje, odnosno moći će da se identifikuju putem svojih šema elektronske identifikacije koji su pođednako prihvaćeni u obe zemlje”, istakao je ministar.

Rekao je i da će onlajn usluge jedne zemlje biti dostupne i u drugoj zemlji što će pozitivno uticati na privredni razvoj obe zemlje. Takođe, usvojen je i Zakon o potvrđivanju dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi.

“Smisao i osnovni motiv za unapređenje međusobne saradnje i bliže povezivanje u našem regionu jeste ukupan razvoj i modernizacija naših društava, odnosno dobrobit svih naših građana”, naveo je tada Mali.

Mali je objasnio da je cilj da svi naši građani lakše komuniciraju, da se lakše povezuju, putuju, pronalaze posao i da kupuju proizvode iz neposrednog okruženja bez nepotrebnih nameta.

Istovremeno, naglasio je Mali, Protokol 6 Sporazuma CEFTA odnosi se na liberalizaciju trgovine uslugama, a na taj način proširuju se mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana.