Siniša Mali, Kopaonik biznis forum
Tanjug/ Tanja Valić
Siniša Mali, Kopaonik biznis forum

Tanjug/ Tanja Valić

Siniša Mali, Kopaonik biznis forum, Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Suficit u budžetu je u prva dva meseca ove godine bio 22,2 milijarde dinara, umesto planiranog deficita od tri do 3,5 milijardi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu.

Pročitajte još:

- Ako se po jutru dan poznaje, imaćemo mnogo manji deficit nego što smo planirali - rekao je Mali na plenarnoj sesiji Makroekonomske osnove za snažan rast Kopaonik biznis foruma.

Podsetio je da je za ovu godinu planirani deficit od 0,5 odsto i dodao da je cilj vlade sigurna budućnost.

- Želimo da našoj deci obezbedimo sigurnu budućnost, smanjujući javni dug - naveo je Mali.

On je napomenuo da su se prioriteti od 2014. godine promenili.

Siniša Mali, Kopaonik biznis forum

Tanjug/ Tanja Valić

Siniša Mali, Kopaonik biznis forum, Foto: Tanjug/ Tanja Valić

- Danas su prioriteti drugačiji. To su održanje i očuvanje teško stečene finansijske stabilnosti i da dalje smanjujemo javni dug i imamo održivi deficit i da sa druge strane gledamo kako da održimo rast i postignemo da on bude još veći - naglasio je on.

On je dodao i da javna preduzeća više nisu teret za budžet pominjući Železaru SMederevo, RTB BOr, Galeniku i PKB, odnosno kompanije koje su uspešno privatizovane.

Preporučujemo još:

- Jasna poruka je da javni dug smanjujemo u fiskalnoj strategiji Srbije. Od 2008. godine se kretala stopa rasta bolje. I dalje će neko reći da je mala stopa rasta, ali to je uzrokovano fiskalinim konsolidacijama. Nismo zadovoljni, žeilimo da rastemo brže, da rast bude održiv - naveo je Mali i dodao da je nezaposlenost i dalje veća, ali je bolja nego pre nekoliko godina i da je najvažniji deo smanjenje stope nezaposlenosti među mladima.

- Veliki deo budžeta je da konkurentnost privrede dodatno podstaknemo. Uspeli smo da rasteretimo plate i to je najvažniji zahtev privrede - zaključio je Mali.