Siniša Mali
Alo!
Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

Ministar finansija Siniša Mali posetio je danas privrednike na jugu Srbije i tom prilikom se uverio da su vlasnici i direktori preduzeća zadovoljni ekonomskim merama koje je sprovela Vlada Republike Srbije i da nisu otpuštali svoje radnike.

Privrednici Vranja su u razgovoru sa ministrom ocenili da su mere bile blagovremene, ispravno koncipirane i da su „pogodile pravo u metu“. On je privrednike tom prilikom obradovao i najavom novog programa novozapošljavanja koji priprema Vlada Republike Srbije.

Ministar je zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem prvo obišao firmu Ansal Steel, zatim se sastao se sa privrednicima u fabrici „Simpo“, kao i sa privrednicima u Surdulici.

„Danas sam imao priliku da razgovaram sa velikim brojem privrednika Vranja, Leskovca, Surdulice, da vidim na koji način se sprovode ekonomske mere Vlade, koji su problemi, da li imamo predloga i potreba da neke stvari promenimo. Veoma je važna poruka koju sam danas dobio, a to je da su mere Vlade bile blagovremene i na pravi način definisane“, rekao je ministar Mali i dodao da se država u datoj situaciji pokazala zaista kao „faktor stabilnosti“.

Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

On je podsetio da je više oko 5.1 milijardi evra usmereno na uklanjanje negativih posledica Kovida 19 po ekonomiju Srbije.

„Uverio sam se da su zaposleni kao i poslodavci zadovoljni što su oslobođeni plaćanja poreza na doprinose na zarade. Dogodilo se, po prvi put da država pomogne na takav način, isplati minimalce i tako direktno pomogne privatnom sektoru. Drugi po redu minimalac će biti uplaćen u četvrtak, 4. juna a još jedan ćemo uplatiti početkom jula“, rekao je ministar.

Mali je naglasio da u razgovoru sa privrednicima nije bilo reči o nekim većim ekonomskim teškoćama, jer se privreda polako pokreće i otvara, već o potrebama dualnog obrazovanja i obezbeđivanju kvalifikovane radne snage.

„Bilo je reči o tome kako pronaći odgovarajuće kadrove za našu industriju i da se novi ljudi zaposle. Upravo zbog toga Vlada Srbije će izaći sa dodatnim merama koje su usmerene na novozapošljaanje i očekujemo da te mere pokrenu novi talas zapošljavanja“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, svako od preduzetnika je deo jedne velike slagalice koja se zove BDP.

“Privreda je veoma kompleksna, imate veliki broj subjekata koji posluju u njoj, i sve što radimo, radimo da naš BDP i rezultat u svim oblastima, bude veći“, kazao je on i podsetio da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast od pet odsto, što je mnogo veći BDP od hrvatskog čiji je rast bio svega 0,4 odsto.

Ministar finansija je podsetio da je puno ekonomskih izazova još pred nama, ali da se velike nade polažu i u program Srbija 2025, te da je on oslonac i baza budućeg razvoja.

„Podsetio bih vas da smo preko programa 2025. planirali ulaganja od 14 milijardi dinara i u jug i u sever Srbije, u sva mesta u našoj zemlji, u kanalizaciju, vodovod, zdravstvene ustanove, u vrtiće, u škole, u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, autoputeve, infrastrukturu. To je ono što bi trebalo da podstakne razvoj naše privrede, to je oslonac. Sada sa privatnim sektorom radimo na tome da vidimo kako da njihovo poslovanje olakšamo kako da im malo otvorimo tržišta da iskoristimo ovu priliku i povećamo broj radnih mesta“, poručio je Mali.

Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

Borba za veći BDP je ono što sledi, poručio je ministar, i sa prisutnima podelio svoj optimizam da će Srbija po visini BDP biti među top tri zemlje u Evropi u 2020. godini.

„Ja sam optimističan. To za BDP, kažu svi, i MMF i Svetska banka, da su nam predviđanja za našu ekonomiju mnogo bolja nego za sve ostale. Danas je Francuska izašla sa informacijom da će pad njihovog BDP-a biti 11 odsto ove godine, Engleska i više, oko 15 odsto, Hrvatska će imati devet ili 10 odsto, a Srbija kažu biće minus tri a mi kažemo bićemo možda i na nuli jer nam je privreda diferzifikovana na pravi način“, naveo je Mali uz podsećanje i da je priliv kapitala u Srbiju, u prvom kvartalu bio zadovoljavajući i da je premašio 800 miliona evra.

On je poručio i da će prioritet biti očuvanje zdravstvenog sistema kako bi se sačuvali životi naših starijih ali i borba da roditelji imaju sigurno radno mesto, da imaju posla, veće plate i da kroz rad obzebede bolje uslove života za sebe i svoju decu.

Mali se govoreći o programu podrške, osvrnuo i na isplatu 100 evra novčane podrške svakom punoletnom građaninu Srbije.

„Svaki radnik sa kojim sam danas imao priliku da razgovaram, već je dobio tih 100 evra. Dakle, isplaćen je novac za oko 5.550.000 građana, ostalo je još 450.000 ljudi. Biće im uplaćeno najkasnije do petka, 5. juna. Tada završavamo prijavljivanje a za sve one koji se prijave u petak očekujemo da ćemo do ponedeljka isplatiti. Dakle, više od šest miliona građana će dobiti ovu vrstu pomoći“, rekao je ministar i podsetio da broj prijavljenih građana opravdava apsolutno ovu meru, iako se na početku u sumnjalo u njenu neophodnost.

Ministar je ranije danas obišao fabriku "Ansal Steel" (bivši Zavarivač) koja se bavi proizvodnjom opreme za rudarsku industriju. Razgovarao je sa poslovodstvom koje je potenciralo pomoć koju su dobili od države, bez koje ne bi mogli da prebrode probleme iz ranijeg perioda.

Ministar je obišao i fabriku kotlova FOS u Surdulici i JP „Vlasinske hidroelektrane“ u tom gradu.

Nakon toga sledi odlazak za Leskovac i sastanak sa privrednicimam tog grada.