Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Poslanici Skupštine Republike Srbije danas su usvojili Zakon o izmenama i dopunama budžeta Republike Srbije za 2019. godinu, a tim povodom ministar finansija Siniša Mali je konstatovao da će dodatnim izdvajanjima za veće plate, za penzionere i za više kapitalnih investicija, biti otvoren put za dalji ekonomski napredak Srbije.

- Postigli smo veliki uspeh jer treću godinu zaredom imamo suficit u državnoj kasi, a zarađeni novac sada možemo da raspodelimo tamo gde je najpotrebnije. Sve ovo me raduje, jer se ranije rebalans radio zbog manjka, a ne zbog viška prihoda. Teške mere su urodile plodom, i sada na pravi način možemo da koristimo ovaj dodatni novac u budžetu - objasnio je Mali.

Pročitajte još:

Ministar je podsetio da je ovo prvi put posle pet godina da se radi rebalans budžeta, i to pozitivni rebalans. Zahvaljujući odličnim rezultatima, objasnio je Mali, može da se obezbedi povećanje plata u javnom sektoru.

- Povećanje plata u javnom sektoru, u rasponu od 8 do 15 odsto, biće od novembraske plate, a koja se isplaćuje u decembru. Kao što sam i ranije napominjao, medicinske sestre će dobiti povećanje od 15 odsto, a prate ih doktori sa 10 odsto, ustanove kulture sa takođe 10 odsto, zaposleni u prosveti i predškolstvu sa 9 odsto - rekao je Mali.

On je napomenuo da povećanje od 9 odsto mogu očekivati i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, MUP-u, kao i zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi.

- Kvalitetnije zdravstvo, školstvo i socijalna zaštita su imperativ Vlade, te se zato planiraju ulaganja u izgradnju novih, modernih objekata i infrastrukturu, kao i uvećanje plata zaposlenih u javnom sektoru. Jednio na taj način možemo dobiti usluge po meri građana - rekao je on.

Đilasova albanska liderka stala rame uz rame sa njima! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 07.10.2019. 12:08 Dokaz o tome koliko Albanci Radu Trajković doživljavaju kao svoju. Rada Trajković, Foto: printscreen Rada Trajković, kandidatkinja na listi koalicije „Sloboda" i izaslanica Dragana Đilasa, na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, tokom čitave kampanje obračunavala se sa Srpskom listom i vlašću u Srbiji.

On je napomenuo da je prioritet realizacija investicionog plana, odnosno izgradnja i završetak auto-puteva, lokalnih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda za, kako je objasnio, život po meri svih građana i još više investicija koje će dodatno podstići privredni rast.

Ministar je podsetio da do kraja godine, upravo zahvaljujući rebalansu budžeta, najstariji sugrađani mogu očekivati jednokratnu pomoć države u iznosu od 5.000 dinara, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 8,5 milijardi dinara, a predviđena su i izdvajanja za konverziju dela duga građana za stambene kredite u švajcarskim francima.

Dobri ekonomski rezultati i rast primanja usloviće i rast prosečne plate u Srbiji, navodi ministar i napominje da su procene da će u decembru prosečna plata u Srbiji dostići 500 evra.

Poslanici Skupštine Republike Srbije danas su usvojili i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrednost.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas posle suđenja sa Goranom Vesićem

 

Komentari (1)

Slavica

07.10.2019 20:17

Najlepse vesti uvek stizu iz ministarsta finansija!