vreme korone
Printscreen
vreme korone

Printscreen

vreme korone, Foto: Printscreen

Ove večeri na televiziji Pink emitovana je specijalna emisije "Vreme korone" u kojoj je gost pored ostalih bio i ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

On u razgovoru sa voditeljkom Irinom Vukotić otkrio sve ono što javnost treba da zna kada je u pitanju ekonomska situacija u zemlji za vreme trajanja pandemije korona virusa, kao i to šta će biti kada epidemija prođe.

Iruna

Printscreen

Foto: Printscreen

Gosti u večerašnjoj emisiji su pored ministra finansija Siniše Malog bili i direktor Moninih hotela Tomislav Mumirović, poslodavac koji je svu svoju imovinu stavio na raspolaganje Vladi RS u funkciji borbe sa epidemijom, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, nesumljivo navažniji borac za prava radnika.

Ljubisav Orgović

Printscreen

Ljubisav Orgović, Foto: Printscreen

- Očito da ovakvu krizu nismo imali nikada, barem generacije sada ne pamte to, a ni knjige ne beleže. Ovakva kriza pravi ogroman broj nezaposlenih. Već sada su milionski brojevi radnika širom sveta koji su izgubili posao. Kod nas je postojao strah za život, zdravlje, kako ćemo opstati, šta će biti sa našim radnim mestima i samim tim sa egzistencijom. Odluke Vlade RS podigle su moral svima, nema velikog otpuštanja radnika - istakao je Orbović, na samom početku emisije.

Orbović je naglasio da je Vlada Srbije doprinela mnogo da poslodavci ne otpuštaju ljude, da se obezbedi egzistencija svima, da privrednici i preduzeća nastave da neometano obavljaju svoje delatnosti. On je rekao da je upravo zahvaljujući Vladi Srbije izbegnuto ono što se dešava u mnogim drugim državama, a to je da ljudi masovno dobijaju otkaze, toga u Srbiji nema.

Tomislav Momirović

Printscreen

Tomislav Momirović, Foto: Printscreen

- Dirljivo je bilo gledati te doktore koji kao na prvoj liniji fronta, žrtvuju sebe, padaju, dolaze drugi. To je zaista jedan neverovatan uspeh da smo uspeli da se odbranimo sa ipak ograničenim resursima, jer mi smo jedna od najsiromašnijih država Evrope stotinama godina. Mi smo prićčali da izbegnemo italijanski scenario, ali mi nismo Italija, mi nismo bogata država - rekao je Tomislav Mumirović.

On je potom citirao Stiva Džobsa, koji je rekao "da je najskuplji bolnički krevet".

- Zdravlje je iznad svega, da vi možete da dišete vazduh, to nema cenu, teško je pričati o ekonomiji, a da se ne osvrnemo na zdravstvo. Mi živimo u velikoj ekonomskoj krizi, ovo je teško vreme, u narednih pet godina biće jako teško, treba poslati snagu malim, srednjim i velikim preduzećima. Bilo je reči da će Gorenje da ode. Ekonomija je kompletno ugrožena, mi smo stub Balkana, mnoge zemlje u okolini su nam okretale leđa, ali mi moramo da budemo odgovorni. Kada se malo stvari smire oko zdravstvenih mera, onda će doći taj drugi udar koji će biti jako bolan, moramo dočekati jako hrabro. Populizam ovde ne igra jaku ulogu. Imamo hrabro liderstvo i lidere koji mogu da povuku snažne korake. Imamo dobru osnovu, ali nam trebaju sredstva - istakao je Mumirović.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

- Ovo što su moji sagovornici rekli potpuno su u pravu. Ceo svet se suočava sa ekonomskom krizom. Upravo smo dva cilja imali, da se borimo za svako radno mesto i da pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija, privatni sektor, mala i srednja preduzeća. Krojači, frizeri, mikro-preduzeća, koja zapošljavaju 5, 10, 15, 20 do 50 zaposlenih, upravo su ta preduzeća stub razvoja - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

- Odmah smo krenuli sa programom ekonomskih mera. Vanredno stanje je uvedeno 15. marta, već 16. marta NBS i Vlada RS predstavljaju moratorijum na plaćanje kredita na tri meseca, odmah smo izašli sa podrškom od 10 odsto za zdravstvene radnike, 4.000 dinara smo ispalatili penzionerima odmah u aprilu u okviru plaćanja redovnih penzija - rekao je ministar.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

- Veoma ozbiljno smo shvatili ovu krizu da sa snažnim merama podržimo one kojima je pomoć najpotrebnija. Kada su naše finansije stabilne, one su počele 2014715 i to nam je dalo mogućnost da rastemo da se razvijamo i da lakše prebrodimo ovu krizu sada. Teret obve krize mi ćemo preuzeti na sebe, a od vas očekujemo privrednici da ćemo vam pomoći. ukupno 5.860 ima novih prijavljenih za paket pomoći. U Americi za prvih 20 dana čak 16 miliona nezaposlenih. U Španiji 900.000 ljudi, u Velikoj Britaniji blizu milion ljudi, sa ovim merama mi smo pogodili suštinu problema. Vlada RS je sa isplatom tri minimalne zarade na neki način garantuje punu zaposlenost, nema razloga da bilo koga otpuštate.  Mi smo vas oslobodili poreza i doprinosa, evo vam direktno novčana pomoć od države, fond od 2,2 milijardi evra za novčanu pomoć od strane države. Sveobuhvatan paket mera koji pokriva sve troškove i daje mogućnost preduzetnicima da prežive - rekao je ministar Siniša Mali.

Orbović je rekao da je važno da nema mnogo otpuštenih ljudi, posledice će biti velike širom sveta.

- Ne zavisi samo od nas. Taj psihološki potez od strane države je jako važan, jer je mnogo urađeno. Da je neko rekao da će država da podeli po sto evra građanima, svako bi rekao "ma ti nisi normalan", ali evo to je itekako moguće - rekao je Orbović.

Tomislav Momirović

Printscreen

Tomislav Momirović, Foto: Printscreen

Tomislav Mumirović je rekao da situacija jeste kompleksna, da je svaki posao koji je zasnovan na socijalnoj interaktivnosti najviše pogođen aktuelnom pandemijom. 

- Razvili smo posebne odnose sa Kinom, sve je bilo dobro, a onda je stigao decembar, a potom i pandemija, sve je stalo. Predsednik je govorio o respiratorima 27. februara kada niko ovde nije o tome razmišljao. Tada sam prvi put počeo da razmišljam da li je sve to realno. Dani su nekako kao godine prolazili, neverovatan udarac. Nas je napala Austrougarska, nije ovo jedina stvar koja nas je napala. Rat se dobija rovovskom borbom. Mi ne smemo da dozvolimo italijanski scenario, moramo da prođemo bolje. Znam ministra Malog dok je bio gradonačelnik, znam sve njegove sposobnosti. Kada savladamo prvi udar biće bolje. Moramo da izdržimo kod kuća, nema opuštanja, a onda posle prvog maja da vraćamo ekoniomiju i standard - naglasio je Mumirović.

Ministar Mali rekao je da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

- Ceo svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom ikada, mi smo izašli sa jakim, snažnim i sveoobuhvatnim merama podršci privredi - rekao je on.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Mali je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške našoj privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, to je polovina našeg godišnjeg budžeta.

- Samo šest zemalja izašlo sa takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija možda još neka zemlja i Srbija - rekao je on.

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

- Ne bi bilo šanse da te mere nismo srpoveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podržimo našu ekonomiju da prebrodi ovu krizu.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

- A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala da vidimo da li negde možemo još da pomognemo - poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz "jedinstvo i solidarnost" koje je potrebno sada izvući iz sebe.

Irina

Printscreen

Foto: Printscreen

- Mi se borimo na dva fronta, jedan nam je borba za ekonomiju, a drugi za živote - kazao je on i dodao da Srbija uspeva na ta oba fronta prevashodno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija što pre mora da se otvori, te da je potrebno, da atletskim rečnikom rečeno, "uđemo u pucanj".

- Da budemo spremni ovim merama i da u pucanj krenemo i što pre krenemo da trčimo - ocenio je on.

Kako je naveo, već strane firme iz Francske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Mali je kazao da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

- Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra - rekao je on.

Ministar je dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

- Već sutra u rebalansu budžeta izdvajamo dve milijarde dinara za 400 hiljada novih vaučera za letovanje u Srbiji za naše građane. Oni će dobiti po pet hiljada dinara da letovanje bude isplativije - naglasio je ministar.