Kristalina Georgijeva
print screen
Kristalina Georgijeva

print screen

Kristalina Georgijeva, Foto: print screen

Na recesiju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje, kako bi izbegle potencijalnu seriju bankrota - kaže Kristalina Georgijeva


Korona virus je već gurnuo globalnu ekonomiju u recesiju na koju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje kako bi izbegle potencijalnu seriju bankrota, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgijeva.

Ona je na video-konferenciji za novinare, održanoj sinoć u Vašingtonu, poručila da će zemljama u razvoju biti potrebno najmanje 2,5 biliona dolara finansijske pomoći da bi prebrodile krizu, jer njihove vlastite unutrašnje rezerve i kapaciteti neće ispuniti zahteve za pribavljanjem sredstava na tržištu duga, prenosi Rojters.

- Sada je jasno da smo ušli u recesiju istu kao 2009, ako ne i goru - rekla je Georgijeva, dodavši da će kriza kasnije biti "još dublja".

Ipak, ocenila je da za razliku od sporog oporavka nakon globalne finansijske krize 2008/2009, ovog puta može doći do prilično bržeg oporavka globalne privrede već 2021. godine, "ali samo ako uspemo da svuda obuzdamo virus i sprečimo da problemi sa likvidnošću postanu problem solventnosti".

Do sada je 81 država zatražila ili se raspitivala o hitnom finansiranju iz sredstava MMF-a, od kojih je 50 zemalja sa niskim prihodima i 31 sa srednjim dohotkom. Među njima su Pakistan, Gana, Iran i Kirgistan, kojima je prva pomoć u okviru programa odobrena kasno u četvrtak.

Na pitanje da li je potrebno više od pet biliona dolara nove potrošnje za spasavanje globalne ekonomije, koliko su u četvrtak obećale zemlje G20, Georgijeva je rekla: "Naša preporuka je - povećajte".

Izvršni odbor MMF-a je takođe juče odobrio izmene koje će Fondu omogućiti da najsromšnije zemlje i najugroženije članice oslobodi otplate dugova do dve godine, kako bi se ojačala njihova sposobnost za borbu protiv pandemije korona virusa.

Svetska banka je odobrila slične izmene kako bi olakšala teret duga svim državama članicama i saopštila je da odbor sada razmatra "korona projekte finansiranja zdravstva" za 25 zemalja, ukupne vrednosti od skoro dve milijarde dolara.

Ovaj međunarodni kreditor je izdvojio 14 milijardi dolara sredstava koja su odmah na raspolaganju zdravstvenim sistemima u bici sa korona virusom.