Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nacionalni dug SAD prvi put premašio 26 biliona dolara. Ukupni državni dug Sjedinjenih Država premašio je 26 biliona dolara prvi put u istoriji SAD, otkrili su podaci trezora.

Podaci objavljeni u sredu pokazali su da od ove sedmice dug Sjedinjenih Država iznosi 26.003,751,512,345 dolara dok se nacija bori sa ekonomskim padom zbog nove pandemije koronavirusa.

Amerika

Shutterstock

Amerika, Foto: Shutterstock

Američka vlada je od marta obezbedila do 5 biliona dolara pomoći za koronavirus. Zakon o pomoći i ekonomskoj sigurnosti tokom trajanja koronavirusa (CARES) usvojen je 27. marta i obuhvatao je dva biliona dolara, dok je hitno rešenje za pomoć u oblasti zdravlja i ekonomskog oporavka (HEROES) usvojen u maju, i iznosi tri triliona dolara.

Ranije u sredu Ministarstvo finansija objavilo je mesečni izveštaj iz kojeg se vidi da je deficit budžeta savezne vlade za prvih osam meseci tekuće fiskalne godine, koja je počela 1. oktobra 2019., dostigao 1,88 biliona dolara - što je više nego u bilo kojoj punoj fiskalnoj godini u istoriji SAD.

vašington

Shutterstock

vašington, Foto: Shutterstock

Taj osmomesečni deficit više je nego udvostručen u iznosu od 738,6 milijardi dolara za isti period u fiskalnoj 2019. godini, navodi se u izveštaju.

Dug je drastično porastao tokom poslednjih nekoliko godina, sa velikim skokovima usled krize u prvoj polovini 2020. godine. Prema podacima Piter G. Peterson fondacije, Sjedinjene Države troše milijardu dolara svaki dan samo na kamate. Trenutno savezni dug SAD iznosi 179.000 dolara po domaćinstvu ili 70.000 dolara po osobi.