konfekcija "Rudnik"
Rina
konfekcija

Rina

konfekcija "Rudnik", Foto: Rina

Kada je nekadašnji gigant bivše Jugoslavije, konfekcija „Rudnik“ otišla na doboš, hiljade radnika ostalo je bez posla, a propali su i zarasli u korov fabrički pogoni koji su se nalazili na seoskom području.

Stečaj nad konfekcijom "Rudnik" otvoren je 2015. godine, a imovina je na prodaju stavljena polovinom januara ove godine, nedugo putom kompanija Jomil Inženjering iz Pranjana kupila je propalog giganta za 9,2 miliona dinara.

Danas su pogoni ponovo oživeli, radi se punom parom, a proizvodi se ono što nam je svima najneophodnije, a to su zaštitna odela, skafanderi, pa i maske koje se izvoze u Francusku.

„Krenuli smo najpre da radimo zaštitne maske za francusko tržište, u planu je da počnemo da radimo kompletan beli program: skafandere, posteljinu za bolnice, već smo dogovorili program za kardiovaskularnu bolnicu na Dedinju, što znači da će beli program za novu kliniku delom stići iz Pranjana”, kazao je Čeković.

Proizvodnja je počela pre pola godine, trenutno je zaposleno 20 radnika, mahom žena koje su ranije bile zaposlene u konfekciji „Rudnik“.

„ Imamo ambiciju da do kraja sledeće godine ovde bude zaposleno oko sto radnika, nabavljena je i nova oprema, do kraja godine, biće još desetak žena“, dodao je Čeković.

Pročitajte još: