BIĆETE NA PRODUŽENOM VIKENDU ZAUVEK! Revolucionarne promene: Radna nedelja će imati samo četiri dana!

Poslodavci moraju da budu spremni na ustupke za svoje radnike

Šetnja, ljudi, Beograd
Šetnja, ljudi, Beograd, Foto: Masanori Jošida

Poslodavci moraju da budu spremni na ustupke za svoje radnike, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev aludirajući da će u budućnosti biti usvojena četvorodnevna radna nedelja kako bi se pomoglo radnicima da prevaziđu sindrom izgaranja i hronični umor.

Nove tehnologije čine da poslovi budu manje intezivni, tržište rada globalnije. Poslodavci koji imaju koristi od toga trebalo bi da budu spremni na ustupke svojim radnicima - rekao je on.

- Sasvim je moguće da budućnost izgleda tako da postoji radna nedelja od četiri dana i da bude ugovor o radu - rekao je Medvedev.

Tvrdi da ista plata za manje radnih sati ne može biti gubitak za poslodavce i nacionalne ekonomije. Prema rečima Medvedeva, zemlje bi trebalo da se pripreme za velike promene. Upozorava i da je u interesu korporacija i vlada da ublaže uticaj takvih promena na radnu snagu, da se ne bi suočile sa masovnim nezadovoljstvom i mogućim neredima.

TITO UZ VISKI Srbi za 50 godina neće znati ko su, za 100 neće postojati! Ja sam ih uništio! (VIDEO)

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala je sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti. Prema izveštaju objavljenom 2018. godine, produktivnost ruske radne snage je među najnižim u poređenju sa najvećim svetskim ekonomijama, uprkos tome što veliki broj sati provode na poslu.

On je rekao da konstantno traganje za uspehom radnika dovodi do hroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

RHMZ UPOZORAVA Danas pakao, temperature tropske! U delu Srbije popodne pljusak, ali prava promena tek stiže!

On je naveo nedavni primer novozelandske kompanije koja je uvela četvorodnevnu radnu nedelju sa trodnevnim vikendom. Kao rezultat toga, rekao je on, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20 odsto, a nivo stresa kod zaposlenih značajno je smanjen.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi