Aleksandar Vučić u Davosu
Predsedništvo

 

Aleksandar Vučić u Davosu

Predsedništvo

Aleksandar Vučić u Davosu, Foto: Predsedništvo

Svetski ekonomski forum u Davosu, malom švajcarskom gradu počeo je danas, a trajaće sve do petka 25. januara. Na ovom mestu su se okupiti svi najveći svetski lideri iz sfere politike i biznisa, a govoriće se o strategijama budućnosti i pronalasku odgovora na aktualne probleme.

Pročitajte još:

Prema već utvrđenom rasporedu za danas, na forumu će govoriti američki državni sekretar Majk Pompeo, britanski princ Vilijam i brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

Princ će učestvovati na panelu oko 14:15 časova, potom oko 15:30 sledi obraćanje brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, a onda će se oko 16 časova pojaviti i Majk Pompeo, američki državni sekreter.

 

Preporučujemo još:

Od 17 časova sledi diskusija o očuvanju planete gde učestvuju bivši američki potpredsednik Al Gor, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i Britanac David Atenbra.

16.03 Vučić je istakao da je razgovarao sa Reporterima bez granica i pozvao ih da dođu u Srbiju

Vučiću je pitanje postavio hrvatski novinar sa televizije N1 i upitao ga zašto na konferencijama za medije naziva njihovu televiziju američkom.

- Dragi Hrvoje, ne možete naći ništa loše što sam rekao za vašu televiziju. Jedan novinar me je zamolio da to ne radim i ja to nikada više nisam spomenuo, iako dolazite na konferencije i kritikujete mene i Vladu Srbije non stop. Zašto bi vam to smetalo, ja sam samo rekao istinu, da li Vas to povređuje? Ja uvek primam sve novinare u svojoj zemlji i jedini sam koji to radi. Opozicija u Srbiji isteruje napolje novinare i ne da im da uđu, a ja odgovaram svima na svako pitanje - odgovorio je Vučić.

Aleksandar Vučić u Davosu

World Economic Forum

Aleksandar Vučić u Davosu, Foto: World Economic Forum

Predsednik Srbije učestvovao je na panelu "Sloboda medija u krizi" s urednikom Vašington posta, predsednikom Rojtersa i generalnim sekretarom Amnesti internešenela.

15.03. Aleksandar Vučić je ponosan na reforme i nema primedbe na medije

Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji, ali sam uveren da ćemo, u saradnji sa međunarodnim proifesionalnim udruženjima, za godinu dve postići napredak u toj oblasti, kojim ćemo biti ponosni, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Vučić je, na sesiji "Medijske slobode u uslovima krize", ukazao da je Srbija uspela značajno da unapredi svoju ekonomiju, te da je ponosan na ekonomske reforme i njeihove rezultate.

„Po prvi put imamo tri godine zaredom suficit u budžetu, rast BDP od 4,5 odsto što ej jedna od najvećih u regionu i EU, i što je javnid ug smanjen sa 79 odsto na manje od 50 procenata. Sve što se ekonomije tiče uradili smo dobro“, objasnio je on.

Aleksandar Vučić u Davosu

Predsedništvo

Aleksandar Vučić u Davosu, Foto: Predsedništvo

Kad je reč o slobodi medija u Srbiji, Vučić je istakao da je glavni problem izrazita polarizacija medija.

Vučić je podsetio na slučaj kada je Metju Karuan Galicija, sin ubijene novinarke sa Malte i takođe učesnik panela, na jednoj konferenciji u Poljskoj, gde je dobio informacije od srpskih novinara da je stanje u medijima u Srbiji teško i da se nešto može dogoditi, reagovao tako da je preneo da će Srbija biti sledeća zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar u Evropi.

„Međutim, to se nije dogodilo. Desilo se u pet zemalja EU, kao i pucnjava na novinara u Crnoj Gori. Ali, nisam tu da napadam Metjua“, dodao je on.

Preneo je da se u Srbiji ipak nešto dogodilo, da je jednom novinaru, koji je napisao nešto u jednom lokalnom mediju, za koji on nije ranije čuo, zapaljena garaža, te da se požar prelio na kuću, pa mu je čitava porodica bila ugrožena.

„Tada sam se setio Metjuovih reči. Mislio sam da se kod nas ne može tako nešto desiti. Mi smo uhapsili počioce i onog koji je dao pare, a i znamo ko stoji iza toga, koga još nismo uhapsili, ali očekujem da ćemo finalizirati ovaj slučaj za nedelju ili 10 dana", rekao je, govoreći o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara Milana Jovanović iz Vrčina.

Posle toga, kaže, počeo je da strepi.

„Moramo da završimo ovaj slučaj i budemo brutalni u sličnim slučajevima“, poručio je on.

Preneo je da u Srbiji nisu kriminalizovane lažne vesti ili kršenje standarda novinarske profesije kad je reč o obavezi istinitog izveštavanja.

„Ne znam kako ćemo to učiniti. Pogledali smo nemački primer. Ako bi uradili isto u Srbiji, kritikovali bi nas da ograničavamo slobode“, kazao je on.

Rekao je da Srbija nije dobila dobre ocene poslednjih godina od Reportera bez granica, kao i Fridom Hausa, i da nije ponosan tom činjenicom.

Međutim, izrazio je uverenje da će se to promeniti.

Preneo je da je juče razgovarao sa predstavnicima Reportera bez granica i da ih je pozvao da dođu u Sbriju i njihovi eksperti pomognu posebno kada je reč o državnoj pomoći medijima.

„Uveren sam da ćemo za godinu ili dve biti ponosni i na napredak u oblasti slobode medija“, istakao je on.

14.35 Na skupu "Sloboda medija u kriznim situacijama" u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Aleksandar Vučić u Davosu

Predsedništvo

Aleksandar Vučić u Davosu, Foto: Predsedništvo

Akleksandar Vučić na panelu o slobodi medija. Sa sinom ubijene novinarke sa Malte, Metjuom Karuana Galicijom.

13:30 - Kristin Lagard koja se nalazi na čelu MMF govorila je za CNBC o izgledima za 2019. godinu.

Ona je istakla da se globalna ekonomija suočava sa puno nesigurnosti. Tu je i trgovinski rat između Amerike i Kine, ali i ishod oko Bregzita.

 

13:00 - Princ Vilijam će u Davosu razgovarati sa čovekom koji ima najznačajniji uticaj na njegovo konzervativno razmišljanje

12:00 - Mir i pomirenje u multipolarom svetu

Jedna od tema na forumu biće i konflikti u svetu. Građanski rat u Siriji uzali u osmu godinu, a konflikti i dalje traju u Libiji, Avganistanu i Africi. Postavlja se pitanje šta možemo da uradimo da te sukobe okončamo.

 

11:30 - Stani. Gledaj. Slušaj. Misli. Da li sutra možemo da učinimo boljim nego što je danas?

Svet u kojem živimo je neverovatno mesto. To je na kraju krajeva sve što imamo. Šta možemo da učinimo da ga poboljšamo.

 

10:00 Električni automobili nisu rešenje za CO2

Očekuje se da će globalna potražnja za naftom porasti za 1,3 miliona barela dnevno. A efekat pet miliona električnih automobila na putu? To je smanjenje od samo 50.000 barela.

 

09:45 - Kopredsedavajući Davosa: Pomozite izbeglicama, nemojte se plašiti

Kopredsedavaći na ovogodišnjem Davosu je izbeglica Mohamed Hasan Mohamud. On je poslednjih 20 godina proveo u kenijskom kampu Kakuma.

09:45 - Kopredsedavajući Davosa: Pomozite izbeglicama, nemojte se plašiti Kopredsedavaći na ovogodišnjem Davosu je izbeglica Mohamed Hasan Mohamud. On je poslednjih 20 godina proveo u kenijskom kampu Kakuma.

 

Nije imao pasoš, ni zvanični datum rođenja, i nikada nije putovao dalje od Afrike, sve do ove neddelje, kada ga je WEF doveo u Davos. On je deligatima poručio da odbace svoje nepoverenje i da pomognu izbeglicama.

- Ne znam čega se plašite. Izbeglice su pravi ljudi - rekao je on.

09:30 - Iako će se u Davosu govoriti i o klimatskim promenama koje sve više brinu svet, većina učesnika bira da na forum dođe svojim privatnim avionima. Ove nedelje se očekuje da će sleteti ukupno 1.500 privatnih avion

 

Bolsonaro predstavlja "novi Brazil"

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je po dolasku u Davos na Svetski ekonomski forum rekao da želi predstaviti promenjeni Brazil, i svi sa nestrpljenjem čekaju njegovo izlaganje.

- Želimo pokazati da Brazil poduzima mere kako bi svet ponovo stekao poverenje u nas, kako bi poslovi ponovo cvetali, bez ideoloških orijentacija - objasnio je novinarima.

Spomenuvši "ideološku orijentaciju", aludirao je na levo orijentisane vlade koje su vodile Brazil 13 godina (2003. – 2016.) i koje su održavale bliske odnose sa Venecuelom Huga Čaveza i zatim Nikolasa Madura, koje je Bolsonaro nazvao "diktatorima".

- Treba pokazati da smo zemlja sigurna za ulaganja, posebno za trgovinu poljoprivrednim proizvodima koja je za nas jako važna - dodao je.

Putovanje u Švajcarsku je prvo službeno putovanje Žaira Bolsonara koji je 1. januara stupio na dužnost. On je stigao u Davos sa brojnom delegacijom, među kojima su ministri ekonomije i pravosuđa.

Davos

EPA

Davos, Foto: EPA

09:00 - Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD. MMF je saopštio da očekuje rast u svetu ove godine od 3,5 odsto, dok je 3,7 odsto bio prošle godine, koliko je MMF predviđao u oktobru i za ovu godinu.

Svetska banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj takođe su smanjile svoje projekcije svetskog rasta.

TEMA GLOBALIZACIJA

Lideri SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 učesnika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Vašingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade, dok njegov francuski kolega Emanuel Makron ima posla s protestima "žutih prsluka". Britanska premijerka je zbog krize oko Brezgita takođe otkazala dolazak u Davos.

Davos

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Davos, Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Međutim, samit poslovnih lidera i političara u švajcarskim Alpima okupiće predstavnike više od 100 zemalja, među kojima nemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Šinza Abea, predsednika Izraela Benjamina Netanjahua i avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

- Ako pogledate naokolo, videćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama. U Davosu želimo dugoročan pogled na to - rekao je osnivač WEF Klaus Švab novinarima u sedištu organizacije nedaleko od Ženeve.

Davos bi trebao da bude mesto gde se lideri bave širim pitanjima, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaj ovogodišnjeg sastanka: "Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije", naglasio je Švab.

 

 

Komentari (26)

Mila

22.01.2019 16:20

Samo neko ko ne voli Srbiju i Srbe bi mogao da napada predsednika Vucica!

rada

22.01.2019 16:34

Mi imamo prema svima postovanje.

Lidija

22.01.2019 16:36

Predsednik iskren kao i uvek.

Marko

22.01.2019 16:38

Licemerno je da se opozicija na rečima bori za slobodu medija a zabranjuju pojedinim medijima da prisustvuju njihovim konferencijama za medije.

Jasna

22.01.2019 16:38

I posle se N1 i slicni mediji bune kako nemaju dovoljno slobode...

Nina

22.01.2019 16:39

Istina ume da zaboli,pogotovu kod ovih koji se kriju iza nje.

nened

22.01.2019 16:41

N1 voli samo njihove pare a ne vole kad ih tako zovemo.

Lika

22.01.2019 16:41

Predsednik Srbije realan i kao i uvek,bez dlake na jeziku.

Dana

22.01.2019 16:46

Mozda se novinari N1 televizije stide sto su americka TV pa se zbog toga ljute,ne vidim drugi razlog.

milan

22.01.2019 16:46

Velika podrska nasem predsedniku Vucicu.

Sale

22.01.2019 16:53

N1 medijska kuca blati i pljuje i po vlasti i po predsedniku, a nas predsednik Vucic im se izvinjava samo zbog jedne reci, narod vidi ko ima vrednost a ko je sljam.

Mima

22.01.2019 16:53

Lepo mu je nas predsednik objasnio, dokle ce vise ti novinari sa N1 da postavljaju nebulozna pitanja po diktatu Solaka i Djilasa.

Maja

22.01.2019 17:16

Predsednik se trudi da resi situaciju.

milena

22.01.2019 17:18

Predsednik je uvek realan i iskren, to je mac sa dve ostrice, svi vole da cuju istinu ali ih i zaboli.

Selma

22.01.2019 17:22

Zahvaljujuci Aleksandru Vucicu otvaraju se vrata celog sveta ka Srbiji.

milena

22.01.2019 17:26

Istina boli, sve sto kaze Vucic je tacno bez laznih informacija.

Pavle

22.01.2019 17:42

Istina je uvek bolela, a N1 se ne buni kada njihove novine šire laži o Srbiji

Nikola

22.01.2019 18:00

Dobro mu je Vučić i rekao. Pristrasni su do bola, kritikuju bez razloga, navijaju za opoziciju....

OGI

22.01.2019 18:34

Ovo ništa ne čudi,jer se radi o Hrvatima i njihovim novinarima ne možemo sigurno očekivati da nas hvale i kuju u zvezde.Vrlo dobro znamo da su zadojeni mržnjom prema Srbiji i Srbima,tako da pristup ovakvog kvazi novinara je samo još jedan pokušaj pravokacije.

Mira

22.01.2019 18:58

Trud i rad naseg predsednika se vidi kroz napredak Srbije.

Milijana

22.01.2019 19:11

U svakoj situaciji pametno odreaguje predsednik!

Mija

22.01.2019 19:13

Odlicno pitanje!

aleksa

22.01.2019 19:21

Boli ih istina!

peca

22.01.2019 19:21

Bravo predsedniče, ponosni smo

Maja

22.01.2019 19:27

Pa jedu Američka televizija, što ih vređa pa oni ih hlebom hrane!

Milan

22.01.2019 19:40

Ponosni smo na naseg predsednika Vucica,sto za svakoga ima pravedan i iskren odgovor.