ALO FOTO-ROBOT Ovo je profil radnika koji najbrže dobija otkaz usled epidemije koronavirusa

„Žene koje su morale da čuvaju decu dok se nastava odvijala isključivo na daljinu, vrlo često su nailazile na negodovanje poslodavaca, a mnogi su upravo njih videli kao idelane kandidate za tehnološki višak“, Ranka Savić, predsednica ASNS-a.

Posao, zaposleni
Posao, zaposleni, Foto: Tanjug

Majka zaposlena u sektoru turizma ili hotelijerstva koja usled trenutnih epidemioloških prilika ponekad odsustvuje sa posla kako bi čuvala decu koja pohađaju nastavu na daljinu... Ovako ukratko, kako „Alo!“ istražuje, izgleda profil radnika kojima su poslodavci od početka korona krize u Srbiji najviše uručivali otkaze.

Naime, prema analizama koju su sproveli Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN Women u Srbiji o posledicama kovida-19 na ekonomsko osnaživanje žena i muškaraca, sedam odsto zaposlenih žena ostalo bez posla zbog kovida, ili otišlo na prinudni odmor, u poređenju sa četiri odsto zaposlenih muškaraca.

Da li ste ostali bez posla tokom epidemije korone?

Ukupan broj glasova: 0

  • Da: 0% (0)
  • Ne: 0% (0)
  • Nisam zaposlen/a: 0% (0)

Analiza takođe pokazuje da su žene češće od muškaraca radile od kuće (56,4 odsto prema 34,1 odsto), što je posledica njihovog dominantnog prisustva u sektorima kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, deo usluga javne uprave.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS), za „Alo!“ navodi da su od početka epidemije koronavirusa u Srbiji otkaze najviše dobijali radnici u samostalnim delatnostima u kojima su žene tradicionalno najbrojnije.

- Turistički radnici, konobari, recepcioneri, stjuardese, sve su to u zanimanja u kojima dominiraju žene, a koje je korona-kriza dovela u pitanje. Na stotine ovih radnica ostalo je bez produžetka ugovora, ili im je jednostavno uručen otkaz. Takođe, one koje su morale da čuvaju decu dok se nastava odvijala isključivo na daljinu, vrlo često su nailazile na negodovanje poslodavaca, a mnogi su upravo njih videli kao idelane kandidate za „tehnološki višak“ - kaže Savićeva.

Takođe, analiza sprovedena u Srbiji pokazuje da je pandemija uticala i na povećanje rodnih razlika u zaduženjima u samom domaćinstvu, jer su ispitanice kazale da su više vremena provodile u kućnim aktivnostima i brizi o porodici. Milana Rikanović, šefica „UN Women“ u Srbiji, navodi da podaci pokazuju da je najveći teret neplaćenih kućnih poslova i brige o deci, starima i bolesnima pao na žene.

posao, horoskop
posao, horoskop, Foto: shutterstock

- Muškarci su se uglavnom fokusirali na kupovinu i brigu o kućnim ljubimcima. Ova podela rada u domaćinstvu nam je poznata odranije, ali je analiza pokazala kako ju je pandemija dodatno učvrstila i pojačala - rekla je Rikanovićeva. 


Rezanje troškova do daljeg

Prema istraživanjima, najveći procenat poslodavaca smatra da će kriza uticati kratkoročno na održivost njihovog poslovanja (57%), dok čak 19% njih ocenjuje da bi sadašnja situacija mogla negativno da utiče na dugoročnu održivost firme. Usled toga, čak 80% kompanija je počelo ili će uskoro početi sa rezanjem troškova među kojima su marketing i drugi interni troškovi, troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih.

Sektori u kojima je najveći broj radnika ostao bez posla:

- turizam
- ugostiteljstvo
- kol centri
- trgovina (osim prodaje namirnica)

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi