Moja prva plata
screenshoot/Youtube
Moja prva plata

screenshoot/Youtube

Moja prva plata, Foto: screenshoot/Youtube

Naime, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) danas bi trebalo da raspiše javni poziv kojim će definisati uslove učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih mladih osoba na program u okviru kog će država subvencionisati deo zarada, kako bi se podstaklo zapošljavanje mladih ljudi.

Premijerka Ana Brnabić danas će u Senti prisustvovati promociji programa "Moja prva plata".

- Ovaj projekat je samo deo konteksta. Vlada Srbije već godinama radi na jačanju ekonomije i zapošljavanju mladih. Od 2018. godine su mladi dobili priliku da kada registruju kompaniju ne plaćaju poreze. Od tada smo dobili 189 novih kompanija koje su otvorili mladi. Samo se šest od njih ugasilo, što je ogroman uspeh, i zato ćemo sa time nastaviti - rekla je Ana Brnabić.

Šansu za sticanje iskustva, a potencijalno i zaposlenje, preko ovog programa dobiće 10.000 mladih. Država će tokom devet meseci finansirati deo njihovih zarada i to kroz novčanu naknadu u mesečnom iznosu od 20.000 dinara onima sa srednjim obrazovanjem, a 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

Prema informacijama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, program će se realizovati bez zasnivanja radnog odnosa, sa ciljem da se mladima bez radnog iskustva omogući da obave praksu na poslovima kod poslodavca. Na taj način bi stekli znanje, veštine i kompetencije za rad i tako povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Država će za subvenciju preduzećima izdvojiti dve milijarde dinara.

Kako i do kada možete da se prijavite

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće Nacionalna služba za zapošljavanje, a prijavljivanje će biti moguće preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra.

Poslodavac bi trebalo da unese opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka kao i ostalih uslova koje očekuje da kandidat ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se prijave za rad u kompanijama, moći će to da urade od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, NSZ, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Ko može da se prijavi

Program "Moja prva plata" namenjen je onima koji su završili srednju školu ili fakultet, do navršenih 30 godina života, nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Država će kroz ovaj program pokrivati jedan deo troškova njihove plate, dok će ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbeđivati poslodavci.

Da li mladi u Srbiji žele da rade?

 

Za one sa diplomom srednje škole, država će davati 20.000 dinara, a za mlade radnike sa fakultetskom diplomom 24.000 dinara, za period od devet meseci.

Što se tiče poslodavaca, oni mogu biti iz privatnog ili javnog sektora. Prioritet za uključivanje u program, kako je Ministarstvo rada saopštilo, imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Mladi da nađu posao, a poslodavci kvalitetan kadar

Cilj programa je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, da se motivišu mladi da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavaca da ih zaposle. Kako je naveo "najteže je naći prvi posao", pa država ovim potezom želi da im olakša zaposlenje i sticanje prakse.

Pretpostavka je, kako je istakao, da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao. Mali je kazao i da će verovatno biti drugog i trećeg kruga zapošljavanja.