Marko Čadež
Youtube Screenshot
Marko Čadež

Tanjug/Zoran Žestić 18-04-18

Marko Čadež, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 18-04-18

Dok je Drugi svetski rat besneo Evropom i Azijom, bivši američki predsednik Frenklin D. Ruzvelt iskoristio je da u njegovom, sada poznatom, obraćanju američkom kongresu opiše "Četiri slobode" Amerikancima, u svrhu dočaravanja šta da očekuju od njihovog političkog i ekonomskog sistema: slobodu govora, slobodu obožavanja, slobodu želje, i slobodu od straha.

On je tvrdio da američko društvo treba da obezbedi "jednakost šansi za mlade i druge; posao za one koji su sposobni da rade; bezbednost za one kojima je potrebna; kraj privilegija za malobrojne; očuvanje civilnih sloboda za sve; uživanje u plodovima naučnog napretka u širokom i konstantno poboljšavajućem standardu života."

Da bi demonstrirale njihovu spremnost za ispunjenje svih odgovornosti koje su povezane sa punopravnim članstvom u najvećem svetskom tržištu, zemlje regiona su lansirale "Zapadno-balkansku inicijativu četiri slobode" radi ukljanjanja svih barijera intra-regionalne trgovine, putovanja, i prometa radne snage. Iako nije identična Ruzveltovim planovima, ovaj projekat teži da obezbedi isti rezultat mira i prosperiteta kroz slobodu, šansu, i rast.

Inicijativa je lansirana u oktobru 2019 kao zajednička platforma tri zemlje zapadnog Balkana - Albanije, Srbije i Severne Makedonije - radi proširenja slobodnog kretanja ljudi, dobara, kapitala, i usluga. Ostatak zemalja na tom području - Crna Gora, BIH, i Kosovo - su pozvane da se pridruže, što je vitalno da bi projekat bio stvarno uspešan.

Privredne komore regiona, koje predstavljaju 350,000 firmi, zagovaraju i promovišu godinama okosnicu ekonomske integracije. 2017. godine one su uspostavile "Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana", spajajući šest privrednih komora i stvarajući platformu koja će govoriti u ime biznis zajednice ovog regiona jednim glasom.

Svaka ekonomija ponaosob je previše mala da bi uspela sama za sebe u visoko konkurentnom globalnom tržištu - Srbija, najveće tržište, ima samo 7 miliona ljudi. Poboljšanje kolaboracije i sklapanje partnerstava sa regionom i trećim tržištima će rezultirati rastom, poboljšanoj vladavini prava, otvorenijim vladinim institucijama, i većoj transparentnosti. Simultano će pomoći zemljama regiona da ispune formalne kriterijume pridruživanja EU, pogotovo kada su u pitanju dobrosusedski odnosi, i pozicioniraju Zapadnog Balkana kao jednu od najbrže rastućih i najdinamičniijih oblasti na svetu.

Sve zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa istim izazovima. Moraju da poboljšaju sektor obrazovanja, nastave sa zdravstvenim reformama, poboljšaju zapošljavanje, preokrenu odliv mozgova, i razviju osnovnu infrastrukturu. Ovi zajednički izazovi zahtevaju zajednička rešenja, koja jedino mogu biti uspešno primenjena ako ceo region dela u skladu. Dok jedan broj sporova istrajava na Zapadnom Balkanu, naime dijalog Srbije i Kosova i interne tenzije sa BIH, postoji ipak mnogo više što nas spaja nego što nas razdvaja.

Kreiranje zajedničkog tržišta će pojačati i proširiti ove veze, istovetnosti, i zajedničke interese. Ali, da bi ovo bilo uspešno u globalnoj ekonomiji, direktne investicije su potrebne, kako od strane velikih multinacionalnih kompanija, tako i od regionalnih i domaćih igrača. Štaviše, kao dodatak poboljšanju biznis klime, biće neophodno za zajedničko tržište da se strateški priđe razvoju obima ekonomije, tako što će povećati kvalitet proizvodnog kapaciteta i ljudskog kapitala u okviru individualnih ekonomija.

Biznis zajednice ovog regiona sarađuju radi de facto saveza sa političkim liderima o deljenju odgovornosti za budućnost regiona i ostvarenju opipljivih rezultata radi unapređenja života građana. Ali proces ekonomske integracije ovog regiona ne može biti u potpunosti uspešan i maksimizirati potencijal samo na podršci lokalnih vlada i biznis lidera. Pre, internacionalna zajednica, vođena SAD i EU, mora obezbediti političku, ekonomsku, tehničku i generalnu podršku "Inicijativi četiri slobode" koja dopunjuje druge brojne napore u regionu, večinom vođene od strane EU i institucija koje ta zemlja finansira.

"Incijativa četiri slobode" oslikava zrelost političkih lidera u ovom delu Evrope i njihovu sposobnost da se uzdignu iznad nacionalnog nivoa i stvore ideje koje će unaprediti dobrobit naroda. Ako se za njom teži na inkluzivan način, tako da obuhvati ceo region, i ako je podržana od strane SAD i EU, ova inicijativa će cementirati dugotrajni prosperitet i mir na Zapadnom Balkanu.

Kako je Ruzvelt zaključio u svom gorepomenutom govoru: "Naša snaga je u našoj jedinstvenoj svrsi", i ovo jedinstvo će omogićiti mir i prosperitet za nacije u regionu.