Zlato, bogatstvo, novac
Shutterstock, ilustracija
Zlato, bogatstvo, novac

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako se Covid-19 prošlog proleća širio zemljom širom sveta, investitori su pohrlili ka plemenitim metalima kao finansijskom sigurnom utočištu. Zlato je poraslo na preko 2.000 američkih dolara početkom avgusta, što je više od 30 procenata od početka godine.

Srebro je poraslo za više od 50 procenata u istom periodu, što odražava uobičajenu korelaciju među plemenitim metalima tokom vremena finansijske neizvesnosti ili nestabilnosti. Pružanje finansijske zaštite nije jedina uloga koju plemeniti metali igraju u borbi protiv Covid-19. Metali takođe imaju široku primenu u medicinskoj oblasti, daleko izvan stomatološke upotrebe koju većina ljudi povezuje sa njima.

Borba protiv Covid-19: zlato, srebro i platina

Istraživači su razvili lekove i testove koji koriste srebro za otkrivanje i zaštitu od virusa. Serološki testovi, vrsta krvnih testova, koriste nanočestice srebra i zlata kako bi se brzo utvrdilo da li antigeni postoje u krvotoku pacijenta. Oni su presudni za utvrđivanje da li je osoba zarazna i za obezbeđivanje sigurne donirane plazme koja se koristi za lečenje bolesnih pacijenata.

Pored dijagnostičke i terapijske upotrebe srebra u borbi protiv Covid-19, u tkanini nekih maski postoje i tragovi srebra. Iako nije antivirusno, srebro štiti od drugih bakterija i uklanja mirise, što pomaže prilikom dužeg nošenja maski.

Srebro se hiljadama godina koristilo za sprečavanje mikrobnih infekcija i bilo je najvažnije antimikrobno sredstvo u upotrebi pre uvođenja antibiotika.

Borba protiv Covid-19 ističe trend: rastuću potražnju za plemenitim metalima u zdravstvu. Ovo ima posebnu važnost sada, ali i u bliskoj budućnosti kako stanovništvo nastavlja da stari. Očekuje se da će nacionalna zdravstvena potrošnja u SAD porasti na 19,4 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2027. godine, ili šest triliona dolara godišnje, što predstavlja generacijski pomak u potrošnji. Očekuje se da će plemeniti metali, zbog svojih jedinstvenih fizičkih svojstava, igrati ulogu u ovoj promeni.

Borba protiv raka: zlato i platina

U lečenju određenih karcinoma koristi se zlato i platina. Ova uloga ima potencijal da raste, ubrzana nedavnim otkrićima.

Budući da se prirodna svojstva usporavaju ćelije - i zdrave i kancerogene - od deljenja, platina (Pt) se dugo koristi u hemoterapijskim tretmanima, uključujući i lekove poznate kao cisplatin i karboplatin. Loša strana ovih lekova na bazi platine je njihova nespecifičnost, koja stvara neke negativne neželjene efekte u hemoterapiji, poput gubitka kose.

PROČITAJTE JOŠ: