OČI SVETA UPERENE U PREDSEDNIKA SRBIJE Pet tačaka za spas srpske privrede: Pogledajte šta podrazumeva Vučićev paket

Paket vredan 5 milijardi evra

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Država izdvaja 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao korona virus. Podsticaj će dobiti sva ona preduzeća koja nisu otpustila više od 10% radnika.

Oči cele privrede uprte su u sutrašnje predstavljanje mera podrške, neke je već najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da će najveća pomoć države biti usmerena ka malim privrednicima.

Paket ekonomskih mera, težak pet milijardi evra, samo je prvi korak pomoći koju državni vrh planira kako bi privreda i građani lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom virusa korona.

Predsednik Vučić je naglasio i da će gledati da javni dug nijednog trenutka ne pređe 60 odsto BDP, i ponovio da za, razliku od Hrvatske, Srbija neće ići na smanjivanje plata u javnom sektoru. Država će dodatno uložiti i u osnaživanje stubova našeg sistema - Telekom, EPS...

- Vrlo dobra monetarna politika doprinela je tome da lakše možemo da podnesemo udar u odnosu na druge zemlje. Ublažavamo udar, ali ne obećavam da će da teku med i mleko. Zato ćemo brzo i snažno da krenemo i da se izborimo u političkoj i ekonomskoj raspodeli u svetu kada se završi sve sa koronom. Hoćemo da osnažimo našu privredu, brže nego što će to drugi uraditi. Planiramo pozitivan rast BDP posle korone, a i sledeće godine - poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: EPA

Upravo te najavljene mere su ne samo pomoć već i podsticaj za privredu, Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS). Ona objašnjava 5 najvažnijih mera koje će sutra biti predstavljene, a među kojima je i jedna koja nije pomenuta prethodne večeri:

Minimalac

- Svaka firma koja nije otpuštala radnike će dobiti minimalac. To je velika pomoć. Odskočna daska - rekla je Brkićka.

Garancijski fond

- Otvaranje garancijskog fonda je fenomenalna mera. Postoji mnogo firmi koje uopšte nisu mogle da priđu kreditima, bankama. Sada će imati mogućnost da dobiju kredite, možda i zaposle više ljudi, prošire poslovanje. Ranije su firme imale problem kada jednom zakasne, ili uđu u kašenje u naplati i zbog jedne blokade, (možda i dobavljača) precrta ih banka. Niko od njih nije mogao da dobije nikakav kredit. Bili su osuđeni na propast, mnogo je takvih firmi. A ova mera je i najvažnija za mala, mikro preduzeća i preduzetnike - naglasila je ona

Pare, dinari, novac
Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

Rezeve (raspodela)

- Znali smo da postoji neki suficit. Ali nismo imali informaciju koliko zapravo ima novca u državnoj kasi. Mi se godinama borimo da se nastavi sa smanjenjem parafisklanih nameta, ali da je sada vreme da se zahtevi stave sa strane. Sada mi je drago što nas nisu za sve poslušali. Država je u međuvremenu kupovala zlato, držala je rezerve, radila na jačanju monterane politike. Ovo su potpuno podsticajne mere, ne samo da prežive preduzeća i privreda, nego je i podsticajna mera za radnu privredu - rekla je ona.

Akontacije

- Akontacije za porez su odoložene, neće se povećati porez na dobit dva meseca znači da će preduzetnici ipak morati da drže radnike i da ih plaćaju, a onda će država da ih nagradi. Nažalost kod nas je tako, ako bi se sada dao novac, ne bi ga svi koristili kako treba, a sada se ipak teraju na planiranje, odgovornost, što mi podžavamo.

Podrška ugostiteljima i hotelijerima

- Biće još nekih mera koje će tek biti obajavljene. Mi smo, na primer tražili podršku za ugostitelje i hotelijere. Da 50 odsto plate poreza na imovinu i verovatno će se i to usvojiti.

Inače, mikro i mala preduzeća u Srbiji ima oko 600.000. Svi oni mogu da računaju na olakšice i konkretnu pomoć, jer, kako je poručio šef države Aleksandar Vučić, imamo stabilnu ekonomsku i fiskalnu situaciju, a zahvaljujući monetarnoj politici NBS i visoke devizne rezerve, stabilan kurs dinara, umeren nivo inflacije.

Srbija je za sada jedina zemlja u regionu, a i šire, koja je pored velikih država poput Kine i SAD, izdvojila više od 10 odsto BDP za ublažavanje krize izazvane pandemijom virusa korona. Primera radi, Hrvatska je prošle nedelje usvojila mere odnosno odobrila 3,9 milijardi evra za pomoć domaćoj privredi i građanima u aktuelnoj krizi, a vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji još nisu preduzele takve poteze, piše Telegraf.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi