Struja
Dejan Briza
Struja

Dejan Briza

Struja, Foto: Dejan Briza

Svim građanima starijim od 65 godina omogućili smo da na račune za mart, april i maj koje plate i sa zakašnjenjem, ali do 30. juna, odobrimo popust od po 5 odsto. Zbog vanrednog stanja i zabrane kretanja ni neki građani nisu bili u mogućnosti da plate račune na vreme. Zbog toga smo doneli odluku da i svim građanima Srbije produžimo rok za plaćanje i mogućnost ostvarivanja popusta od 5 odsto na sve račune koji su izdati nakon uvođenja vanrednog stanja. Kao dodatna pogodnost, ni kamata neće biti obračunata ni na jedan ova tri računa u periodu do 30.6.2020. godine.

Ako neki račun građani plate pre 1.juna ostvareni popust po tom računu biće prikazan u prvom narednom računu, kao i do sada. Ukoliko sva tri računa budu, eventualno, plaćena u periodu od 1. do 30. juna, biće obračunat popust od po 5 odsto po svakom od tri plaćena računa i popust iskazan kao i do sada u sledećem računu.

Penzioneri

Alo.rs/ Nenad Vujanović

Penzioneri, Foto: Alo.rs/ Nenad Vujanović

Računi za električnu energiju se formiraju u skladu sa propisima i zakonima na osnovu kojih se obračunava potrošnja električne energije, zato je za produženje popusta i neobračunavanje kamate bila neophodna odluka Nadzornog odbora EPS. Odluka se ne može primeniti retroaktivno na mesece kada nije bilo uvedeno vanredno stanje, te produženje popusta nije bilo moguće primeniti na račun za februar. Ipak, u obzir smo uzeli sve mesece kada je na snazi bilo vanredno stanje, uključujući i maj. Rok za plaćanje je produžen do kraja juna, i to za sve građane Srbije.