Beograd, građani, ljudi, šetnja
Tanjug/Filip Krainčanić

 

Beograd, građani, ljudi, šetnja

Tanjug/Filip Krainčanić

Ljudi, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prosečna plata u Srbiji prošle godine bila je viša nego 2017. godine za 25 evra i iznosila je 49.650 dinara (što je 420 evra). Republički zavod za statistiku izvojio je delatnosti u kojima su plate bile najviše, a evo koje su to radne pozicije na kojima plata ide nebu pod oblake.

Pročitajte još:

Evo koje su najveće plate u top osam delatnosti u prethodnoj godini.

1. Zaposleni u vazdušnom saobraćaju

Plate pilota svuda u svetu pa i kod nas prevazilaze prosečne zarade i to su uvećane i nekoliko puta.Prema istraživanjima jedne HR agencije zarada koju pilot u zavisnosti od toga gde radi neretko je viša od 4.000 evra, a slična, možda nešto niža primanja imaju i kopiloti, dok su plate zaposlenih u kontroli letenja bile nešto više od 3.200 evra.

Ne treba zanemariti da budući piloti plaćaju najskuplju školarinu koja, nezvanično iznosi 45.000 evra za tri godine, ali oni svojim platama vrlo brzo svoje školovanje i otplate.

2. IT sektor

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku programeri su u proseku primali 109.604 dinara mesečno prošle godine.

Ipak, važno je pomenuti i da u ukupan zbir ulaze kako junior, tako i senior programeri, a razlika u primanjima nije mala.

Posao, zarada, muškarac, IT

Shutterstock

Posao, IT, Foto: Shutterstock

Prema podacima koje je objavio Startit, prosečna plata za one programere za senior programere je 2.000 evra, za mediore je 1.375 evra dok su juniori u proseku plaćeni oko 900 evra.

3. Duvanska industrija

U vrhu lestvice po platama je i proizvodnja duvanskih proizvoda u kojoj je prosek plate 100.563 dinara.

To ne čudi ako imamo u vidu da tri najveća svetska proizvođača cigareta posluju u Srbiji. Prema podacima koji su nam dostupni, plata bilo kog zaposlenog nije ispod 50.000 dinara, dok oni na najvišim pozicijama imaju primanja i 3.000 evra, kaže izvor.

4. Reklamiranje i istraživanje tržišta

Zanimanja kao što su merketing menadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer uvek su na ceni.

Oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja imaju prosečnu zaradu prema istraživanjima veću od 130.000 dinara.

Account menadžeri imaju prosečnu platu oko 90.000 dinara, dok prosečna plata CRM specijalista iznosi 143.094 dinara.

Poslovni sastanak Biznismen Poslovna žena Menadžer

Shutterstock

Menadžer, Foto: Shutterstock

5. Eksploatacija nafte i prirodnog gasa

Podaci RSZ-a kažu da je prosečna plata u ovom sektoru prošle godine bila 103.667 dinara, a u celom rudarstvu je prosek plata bio 76.873 dinara.

Oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte imaju platu preko 100.000 dinara, rezultati su istraživanja jedne HR agencije, dok su plate u ovom sektoru nešto niže za one koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte, gde se plata kreće od 75.000. Oni koji rade na eksploataciji uglja, zarađuju oko 72.000 dinara.

6. Finansijski sektor

Finansijski savetnici, finansijski analitičari, matematičari i statističari, najpoželjnija su zanimanja u oblasti finasijskih usluga (osim osiguranja i penzionih fondova gde su plate niže). Ova zanimanja primaju platu značajno iznad proseka, naročito oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava.

Prema podacima HR agencija prosečna plata finasijskog savetnika u Srbiji je 99.814 dinara, dok finansijski analitičari zarađuju nešto više od 70.000 dinara u proseku.

7. Nauka

Mada je utisak da se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, pojedini poslovi iz naučnog sektora tržište i te kako ceni. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) je oko 130.000 dinara.

Lekari

Profimedia

naučnici, Foto: Profimedia

Najplaćeniji su diplomirani inženjeri, naučni savetnici i menadžeri.

8. Bankarstvo

Prema podacima koje nam je dostavila jedna HR agencija, plate u bankarskom sektoru su značajno iznad proseka.

Prosečna plata direktora bankarskih filijala je 104.361 dinara, dok rukovodioci odeljenja imaju skoro 140.000, a specijalisti za upravljanje rizicima imaju platu nešto višu od 110.000 dinara.

Banka Kredit

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Ko zarađuje najmanje?

Na dnu lestvice plata su zaposleni u delatnostima pripremanja i posluživanja hrane i pića sa zaradom od 29.340 dinara, ali i prerađivači drveta sa 30.960 dinara.

Pri kraju lestvice zarada su tradicionalno tekstilci, koji zarađuju 32.605 dinara.