Komercijalna banka
Alo!/Dejan Briza
Komercijalna banka

Alo!/Dejan Briza

Komercijalna banka, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ministarstvo finansija danas će potpisati ugovor sa francuskom konsultantskom kućom "Lazard", koja će biti savetnik Vlade Srbije za prodaju Komercijalne banke.

Pročitajte još:

Kako se saznaje, ugovor će sa francuske strane potpisati Jorg Amusen, jedan od direktora u "Lazardu" zadužen za Evropu. Potpisivanju će prisustvovati još tri predstavnika ove konsultantske kuće, ali ne i Božidar Đelić, koji u "Lazardu" kao deo menadžmenta radi od januara 2014. godine.

Izbor privatizacionog savetnika jedan je od prvih koraka u privatizaciji Komercijalne banke, čiji je najveći pojedinačni vlasnik država sa udelom od 41,7 odsto. Drugi korak je raspisivanje tendera za pronalaženje strateškog partnera, koje u Ministarstvu finansija najavljuju za maj ili jun, a treći i poslednji potpisivanje ugovora sa novim vlasnikom koje se očekuje do kraja godine.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

- Razne opcije su na stolu, ali je sigurno da će se tražiti strateški partner za Komercijalnu banku. Nadamo se da će taj postupak biti završen do kraja godine i nema razloga da država bude suvlasnik te banke - kazao je ministar Siniša Mali.

Kako se zna, prodaja Komercijalne banke bila je jedna od tema razgovora između Vlade i delegacije MMF koja je juče napustila Srbiju. Stav obe strane bio je da banku treba prodati i da je vrlo značajno da se poštuju predviđeni rokovi.

Pored države, najveći akcionari Komercijalne banke su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa udelom od 24,4 odsto i Svetska banka sa udelom od 10 odsto.

Preporučujemo i:

Tržišna vrednost ove banke (s obzirom na cene akcija na berzi) danas je oko 308 miliona evra. U zlatna vremena pre krize, 2008. godine, njena vrednost je dostizala dve milijarde evra. U prvih devet meseci prošle godine banka je ostvarila dobit pre oporezivanja u iznosu od 55 miliona evra, što poznavaoci uzimaju za odličan rezultat. Banka zauzima 11 odsto domaćeg bankarskog tržišta sa ukupno prikupljenom štednjom od 1,7 milijardi evra.

Savetovali i za koncesiju za aerodrom

"Lazard" je savetovao državu u vezi sa koncesijom Aerodroma "Nikola Tesla", koju je dobio francuski "Vinci Airports", a prethodno i "Telekom Srbija" prilikom neuspešne privatizacije 2015. godine. U regionu je ova francuska konkultantska kuća u kojoj je bivši ministar Božidar Đelić zadužen za finansijsko savetovanje savetovao slovenački državni fond SOD prilikom prodaje Nove kreditne banke Maribor. "Lazard" se ovim poslom bavi više od 30 godina i radio je u 43 države.