PREDSTAVLJEN PLAN Ovako će izgledati beogradski metro

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u zgradi Vlade Republike Srbije sa predstavnicima francuske kompanije Alstom, sa kojima je razgovarao o izgradnji metroa u Beogradu.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Tanjug

Razgovori su usledili odmah nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji, koji je ministar finansija Siniša Mali potpisao sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom, a u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Na sastanku je bilo reči o potpisivanju Memoranduma o razumevanju koji bi po prvi put formalizovao saradnju francuske i kineske strane na projektu izgradnje metroa u Beogradu. Memorandum bi, po rečima ministra finansija Siniše Malog, mogao da bude potpisan već u januaru 2021. godine.

Nakon potpisivanja Memoranduma, dogovoreno je da srpska strana poseti francusku kompaniju Alstom, i da se tom prilikom upozna sa predlozima za dizajn vagona, na kojima će početi da se radi u najkraćem roku. Kako je istakao ministar Siniša Mali, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu do kraja naredne godine.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Tanjug

Dogovoreno je i da će naredne nedelje na sednici Vlade Republike Srbije biti formirana radna grupa za metro, koja će koordinisati sve aktivnosti na izgradnji ovog važnog projekta.

Prema aktuelnim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a prethodno je urađena studija koja predviđa da prva linija beogradskog metroa ide od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Mirijeva do Zemuna.

Povezane vesti

 • Korisnik: galeb
  26/11/2020 - 17:32
  Metro nema šanse da zaživi, jer je Beograd izbušen sa svih strana. Jedino nad zemljom, što bi bilo sto puta bolje i sigurnije.
 • Korisnik: Goran
  26/11/2020 - 16:44
  Kako ce izgledati?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi