Ova zemlja je upravo najavila drastičan pad proizvodnje nafte!

Alo.rs/ M. I. | vesti 2020-01-20 10:39:32 2020-01-20 10:39:32

NOC je saopštio da su, zbog zatvaranja naftovoda i luka, veća naftna polja na jugozapadu zemlje primorana da počnu da obustavljaju proizvodnju.

Shutterstock

Libija će za nekoliko dana smanjiti proizvodnju nafte na 72.000 barela dnevno, ukoliko se nastave blokade njenih naftnih postrojenja, saopštila je Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC).

Portparol NOC-a je rekao da je dnevna proizvodnja, pre nego što su snage lojalne odbeglom penzionisanom generalu Kalifi Haftaru zatvorile naftovod i velike naftne luke na istoku zemlje, iznosila 1,2 miliona barela, preneo je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

NOC je saopštio da su, zbog zatvaranja naftovoda i luka, veća naftna polja na jugozapadu Libije primorana da počnu da obustavljaju proizvodnju.

Podrška primirju u Libiji

Reuters je u u nedelju objavio nacrt dokumenta koji je usvojen na samitu u Berlinu, u kojem se pozivaju sve strane da priznaju libijsku državnu naftnu kompaniju NOC kao jedinicu koja je ovlašćena za prodaju libijske nafte i poziva ih da se suzdrže od neprijateljstava protiv postrojenja za proizvodnju nafte.

Učesnici sastanka na vrhu o Libiji dogovorili su se u nedelju u Berlinu oko završne izjave, u kojoj se obavezuju na podržavanje aktuelnog primirja u Libiji, uskraćivanje pomoći sukobljenim stranama te na bolju kontrolu embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u tu zemlju.

Expand player
Pogledajte više