Solarni paneli, solarna elektrana
Printscreen/YouTube
Solarni paneli, solarna elektrana

Printscreen/YouTube

Solarni paneli, solarna elektrana, Foto: Printscreen/YouTube

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do deset godina.

Ako neko želi da instalira panele, kako je objasnila, prvo projektantska kuća mora da uradi projekat, zatim se moraju dobiti lokacijski uslovi i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

- Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo deset odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana - kazala je Mihajlovićeva i dodala da će to biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE) i izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge Vlada trebalo da usvoji već ove sedmice.

Ona je na Prvoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, održanoj prošle sedmice u Beogradu, kazala da će solarne elektrane sa hidroelektranama biti glavni pokretač energetske tranzicije i dekarbonizacije u Srbiji, s ciljem da se udeo OIE u proizvodnji električne energije do 2040. podigne na 40 odsto.

Na toj konferenciji na kojoj je učestvovalo više od 1.000 ljudi iz oblasti energetike iz zemlje i inostranstva, zaključeno je da će novi Zakon o OIE stvoriti uslove da Srbija iskoristi svoj potencijal solarne energije, što će doneti i nove investicije, smanjiti zagađenje životne sredine i omogućiti građanima i firmama da proizvode energiju za sopstvene potrebe.

Urednica portala „Balkan green energy news“ Branislava Jovičić kazala je za „Alo!“ da investicije solarne industrije mogu značajno da doprinesu zapošljavanju i oporavku srpske privrede u postkovid period i da novi zakoni i propisi u kombinaciji s interesovanjem investitora daju priliku za veliki iskorak u narednih pet ili deset godina.