LEKS SPECIJALIS STUPIO NA SNAGU! Od danas počinje da važi, olakšanje će osetiti brojni građani!

Značajne olakšice predviđene zakonom.

Banka, penzioneri, isplata
Banka, penzioneri, isplata, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Zakon kojim se rešava problem zaduženih u "švajcarcima" od danas, utorka 7. maja, je na snazi. Onog trenutka kada dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana, da odgovori da li je za konverziju ili ne.

NA RAČUN LEGLO 10.000 DINARA! Lepe vesti za oko 4 miliona građana Srbije, požurite u Poštu po svoj novac!

To znači da bankama upravo počinje da teče rok od 30 dana tokom kojih dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evre, uz otpis glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, važeću na dan 31. marta ove godine.

 

Advokat Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja ŠF, koja je učestvovala u pregovorima sa bankama o načinu rešavanja ovog problema, upozorava da dužnici treba da obrate pažnju i ne propuste predviđene rokove.

- I to ne zato što se sa bankom ne mogu i kasnije dogovoriti, več zato što bi to moglo da im donese određene troškove - objašnjava Pavlović.

Ona kaže da je ovim zakonom predviđeno da se ne plaćaju ni troškovi notara, ni katastra, a uz to svaki otpis bilo kolikog dela duga smatra se prema poreskim propisima ostvarenim prihodom građana.

To znači da bi na otpisani deo glavnice zaduženi u švajcarcima trebalo da plate i porez.

Međutim, leks specijalisom je predviđeno da ovakav otpis neće biti tretiran kao prihod i da na njega neće biti obračunavan porez.

Upravo zbog tih olakšica predviđenih zakonom u smislu oslobođenja troškova važno je da se konverzija kredita uradi u okviru predviđenih rokova, upozorava Pavlović.

Švajcarci ispred suda
Švajcarci ispred suda, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi