Stanovi
Shutterstock

 

Stanovi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Tržište nekretnina u Srbiji trenutno i ne postoji. Što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, tržišta praktično nema. Dok su cene zakupa pale oko 50 odsto, i to jako brzo, o cenama prodaje je još uvek rano govoriti. Neke pretpostavke su da će doći do blagog pada, ali da neće biti drastično", kaže za "Blic Biznis" agent za nekretnine Milić Đoković.

Kako objašnjava, Srbija nije hipotekarno tržište i nema recimo milijardu evra u hipoteci, pa da zavisi samo od naplate kredita.

"Na tržištu zapadnog sveta dolazi do pada cena nekretnina jer postoji pretpostavka da neće moći da se servisiraju krediti. Srbija to može, i moći će, naročito merama podrške države. Načelno, može se očekivati pad cena kvadrata, ali ipak ne drastičan", zaključuje naš sagovornik.

Da može doći do malih oscilacija na tržištu nekretnina u Srbiji, tvrdi i Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije. On za objašnjava da su trenutno na ceni zemljište i vikendice, što je kako kaže, ciklična pojava.

"Može se desiti neka promena u cenama nekretnina, ali odmah nakon ukidanja vanrednog stanja sve će se vrlo brzo stabilizovati i vratiti u normalan sled. Ono što se može desiti posle ovog stanja jeste da poskupi kvadrat u unutrašnjosti Srbije. Ne verujem da će rasti u velikim gradovima, jer će ljudi sada shvatiti da je život u manjim mestima bolji, naročito uz dobru infrastrukturu", ističe Rodić.

Građevinski radovi su, kako kaže, u fizičkom obimu proizvodnje pali za 30 do 35 odsto.

Kako navodi agencija za konsalting "Knight Frank"cene nekretnina u svetu pale su od početka marta za oko 30 odsto. Eksperti su zabeležžili rast ponude vila i apartmana sa popustom od 30 odsto, i to uglavnom u Francuskoj i Italiji. Trenutno raste tražžnja za vilama van grada, naročito u Londonu i Njujorku, pokazuju podaci.

Interesantno je da su mnogi objekti bili stavljeni na prodaju ranije, ali da se sada prodaju sa popustom.

Analitičari Standard&Pursa ocenili su da bi rastuća pandemija virusa korona mogla da obori cene nekretnina u Dubaiju na nivo iz 2010. godine.

"Verujemo da se cene nekretnina približavaju nivoima viđenim na dnu poslednjeg ciklusa u 2010. godini, te su još niže kad se uračuna uticaj inflacije, posebno uzevši u obzir podsticaje za prodaju nekretnina koje nisu planirane", navodi se u izveštaju S&P global rejtingsa.

Vikendica na Staroj planini kod nas može se naći i za 7.000 evra, na Srebrnom jezeru 15 puta skuplje, a pročitajte koliko košta kutak na destinacijama koje će tek biti popularne.

U Rusiji masovno kupuju stanove

Interesantno je da se u Rusiji potražnja za stanovima poslednjih dana skoro udvostručila. Prema podacima servisa za pretragu nekretnina "Cian", broj zahteva korisnika koji su želeli da pronađu stan 10. marta bio je za 54 odsto veći u odnosu na 8. mart. Stručnjaci to povezuju sa naglim slabljenjem nacionalne valute, zbog čega građani tradicionalno žure da ulože svoju ušteđevinu u nekretnine.

Istovremeno, i tu je došlo do pada cena stanova. Prosečna cena kvadratnog metra 12. marta je iznosila 77,8 hiljada rubalja, što je najniži pokazatelj od početka februara 2020. godine. Prodavci žure da realizuju zahteve, dok kupci još raspolažu novcem, smatraju stručnjaci. U poslednje dve nedelje rublja je značajno pojeftinila u odnosu na svetske valute.

 

Komentari (2)

angie

03.04.2020 17:15

U Novom Sadu su zadnjih par godina cene nekretnina toliko naduvane, da ce morati da padnu nakon ovoga. Ja sam nedavno, pre nekih godinu dana morala da menjam stan i svaka cast agentima iz Solis nekretnine koji su mi na kraju nasli nesto povoljno, ali cene su stvarno prenaduvane....

vlada

04.04.2020 01:51

Neće cene značajno padati narednih par nedelja ali ako bude korone i posle maja mnogi će prodavati jer će morati (gubitak posla)pa će tada biti i značajniji pad cena pogotovo i što je podstanara sve manje, studenti kao podstanari ništa još pola godine.