Džoj Mangano
Printscreen Instagram
Džoj Mangano

Printscreen Instagram

Džoj Mangano, Foto: Printscreen Instagram

O dami koja je izumela samookretni džoger - "Miracle Mop", ali i mnoge proizvode vredne više od tri milijarde dolara, ispričana je životna priča na velikom platnu u hitu "Radost" iz 2015. Sada već veoma popularna, Džoj Mangano, taj posao pokrenula je pre oko trideset godina, i to iz očaja.

Mangano tvrdi da je "pregazila" milion blokada pre nego što je mogla i da sanja o tome da postane milioner. Svoje putovanje detaljno je opisala u memoarima "Izmišljanje radosti".

"Nisam bila bogata u bilo kom obliku, nisam mogla ni da platim račune za struju, ali uspevala sam da stavim jedno stopalo ispred drugog", kaže Mangano o borbama s kojima se suočavala pre nego što je smislila bilo kakve profitabilne ideje.

Mangano se razvela se ubrzo nakon što je dobila troje dece. Potreba da izgradi novi život za sebe i svoju porodicu bio je prvi korak ka stvaranju njenog posla od milijardu dolara, a to što je sama radila kao samohrana majka ono je što ju je pokrenulo da stvara - nešto što je radila čitav život.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Joy Mangano Official (@joymangano)

"U tridesetima sam se osećala kao da gubim kontrolu nad svojim životom, pa sam preuzela kontrolu i napravila neke promene i ponovo otkrila ko bih mogla da budem", piše Mangano u svojoj knjizi.

"Odrastala sam praveći i gradeći stvari, ali s godinama sam nekako izgubila kontakt sa tom stranom sebe", navela je.

Mangano je odrastala kao stidljiva, mršava Italijanka u radničkoj četvrti Dik Hills na Long Islandu. Bez obzira da li je imala 10 godina pokušavajući da pronađe rešenje za zavoje za svog psa ili 30 godina kasnije pokušavajući da proda ukrasne vence Bloomingdale-u, ista misao joj se uvek pojavljivala u glavi: "Mora postojati bolji način".

Bloomingdale’s je odbacio njen venac, ali je nedugo zatim, smislila ideju za popularni džoger koji se sam uvrće i cedi od vode.

Čudesni džoger je nastao nakon što je Džoj Mangano na jedrilici svog oca krenula da počisti nešto što je neko od njene dece prosuo, te je standardno krenula da čisti krpom.

Na pitanje šta čini dobru ideju, Mangano kaže da greška koju ljudi misle je da mora biti monumentalna, poput aviona, računara ili iPhonea. Ali zaista je sve što ima svrhu.

"Ako ranije nije postojao, a postoji potreba za tim, i učiniće nečiji život boljim, to je to", kaže Mangano jednostavno. "Uvek znajte da je proizvod glavni. Svaki detalj o tome i sve što radite morate da to bude u prvom planu", dodaje.

Mangano je angažovala svoju porodicu i prijatelje da pomognu u pravljenju prvih 1.000 čudotvornih džogera. Ona je lansirala svoj "Miracle Mop" na KVC 1992. godine i prodala više od 18.000 proizvoda tokom svog prvog pojavljivanja uživo. Danas ima više od 100 patenata i zaštitnih znakova za svoje pronalaske i globalno je ostvarila više od tri milijarde američkih dolara prodaje proizvoda.

"To ne moraju biti raketni brodovi. Morate imati tu empatiju prema onome ko je vaš kupac ili potroša"“, kaže Mangano. "Ako to iskoristite, imate velike šanse za uspeh."

Pročitajte još: