Novo radno vreme negativno utiče na plate zaposlenih: Pazite da vas ne nasamare, zakon mora da se poštuje

Nove mere koje su stupile ove nedelje na snagu odnose se na skraćenje radnog vremena tržnih centara i ugostiteljskih objekata. Srpski privrednici su i bez toga u poslednje vreme sve zabrinutiji za svoje poslovanje. Međutim, nove mere, očigledno, najviše će uticati na radnike.

Kafić
Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Prema saznanjima, pojedini ugostitelji, pre svega vlasnici kafića već su svojim radnicima najavili da će novo, skraćeno vreme i smanjeni obim posla uticati na njihove plate. Neki će ih odmah smanjiti, dok se drugi dovijaju pa idu po sistemu jedan slobodan dan više.

- Skraćene su nam smene. Druga smena, na primer, koja je trajala od 14h do 23h sada počinje u podne, ali traje samo do 18h. Obavešteni smo da zbog toga ne možemo da očekujemo ni pun iznos plate. Problem je što je teško trenutno raditi dodatni posao, jer sve slične delatnosti imaju sličan problem - priča D. M. (25), konobar u jednom prestoničkom kafiću.

Da li imate sličnih problema na poslu?

Ukupan broj glasova: 49

  • Da, ne isplaćuju celu platu: 37% (18)
  • Nemam, sve je kao i pre epidemije: 63% (31)

Proveravali smo da li poslodavci na to imaju pravo?

- U skladu sa odredbom člana 116. Zakona o radu, za vreme prekida rada, odnosno smanjenja obima rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog, najduže 45 radnih dana u kalendarskoj godini, zaposleni ima pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom - rekli su za Telegraf Biznis iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Takođe, odredbom člana 117. Zakona o radu, propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za vreme prekida rada do koga je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica.

- Dakle, za deo radnog vremena utvrđenog ugovorom o radu u kojem zaposleni u ugostiteljskom objektu ne radi, odnosno odsustvuje sa rada zbog privremenog skraćenja radnog vremena, kao jedne od mera Vlade u suzbijanju epidemije КOVID19, poslodavac je dužan da zaposlenom, u skladu sa odredbama čl. 116. i 117. Zakona o radu isplati naknadu zarade - jasni su u resornom ministarstvu.

Šta da radite i kome da se žalite ako nije tako?

Ukoliko zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji, kažu nam u Ministarstvu.

Za grad Beograd, ukoliko je razlog obraćanja smanjenje plate i druge pojedinosti u vezi sa radnim odnosima, zaposleni može da se obrati na broj 011/2602 – 593, dok je za prigovore u vezi sa kršenjem propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu broj 011/2606 – 555.

Za druge gradove, zaposleni mogu da kontaktiraju nadležnu inspekciju rada u svom mestu ili okrugu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi