Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Ovakvu praksu treba očekivati i sa avgustovskom zaradom, jer će drugih 18.000 dinara za svakog radnika u pomenutim preduzećima na račune leći početkom septembra. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada, a koja je nastala zbog državne pomoći privredi.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

Podsetimo, država je u sklopu prvog paketa ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom i srednjem preduzeću za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca. Velika preduzeća dobijala su po 15. 000 dinara.

Sada u drugom paketu, velika preduzeća neće dobiti ovu vrstu pomoći, ali će svi ostali imati pravo na dve isplate po 18.000 dinara u avgustu i u septembru.

U okviru drugog paketa podrške država je odlučila da svim građanima i privredi koji imaju kredite, omogući i barem dva meseca moratorijuma na rate koji bi trebalo da startuje 1. avgusta.