Radomir Nikolić
Nebojša Raus
Radomir Nikolić

Nebojša Raus

Radomir Nikolić, Foto: Nebojša Raus

On je novinarima rekao da će to pogoditi kako radnike, njihove porodice, ali budzet grada budući da će porez na zarade koje grad prihoduje od zaposlenih u Fijatu biti manji za 10 do 15 miliona dinaraa mesečno.

Nikolić je rekao da je taj prihod do sada iznosio oko 40 miliona dinara mesecno.

"To je najgora vest za mene u poslednjih godinu i po dana koliko sam na mestu gradonačelnika.Tako nešto smo i očekvali jer već dve godine se govori o tome i zaposleni u Fijatu nabolje znaju koliko pauza su pravili u poslovanju , kada je isključivana po jedna smena, kada su po nekoliko dana bili u nekoj vrsti prinudnog odmora jer nije bilo dovoljno posla, zato što nije bilo dovoljno prodaje", rekao je on nakon sastanka sa ministarkom Kori Udovički.

On je ukazao da je tržište takvo da jedan model koji se pravi u Kragujevcu ima odredjeni prolaz, a kada nema tražnje za njim, prestaje i potreba za proizvodnjom.

"Fijat odredjuje koliko mu je zaposlenih neophodno da radi u proizvodnim pogonima", rekao je Nikolić.

On je dodao da je cilj da u tom gradu ubuduće dodje puno malih investitora koji bi ulagali, čime se će obezbediti da zbog promene načina poslovanja jednog investitora veliki broj ljudi ne ostane bez posla.

Upitana da li je situacija u "Fijatu" bila tema na vladi, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički odgovorila je da to još nije bila tema i da se time za sada bavi Ministarstvo privrede.

Kompanija Fijat Krajsler Srbija iz Kragujevca saopštila je u utorak da će prebaciti proizvodnju iz tri u dve smene, a da se u saradnji sa sindikatima radi i na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih.

"U skladu sa zahtevima tržišta, kompanija je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovodjenjem strukturalnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene", navodi se u saopštenju FAS-a sa sastanka rukovodstva i predstavnika sindikata, na kome je razmotrena trenutna situacija na evropskom tržištu automobila.

U saradnji sa sindikatima, kako se dodaje, kompanija radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali. Ovo je, kako se navodi, u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene.

Reorganizacija neće uticati na kontinuitet u poslovanju, dobre performanse kompanije, kao i na nivo volumena i konsolidovano liderstvo u izvozu kompanije FCA Srbija, poručili su iz fabrike.

Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat italijanske kompanije FIAT Group Automobiles (FGA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu Fijat poseduje 67, a Srbija preostalih 33 odsto vlasništva.

Komentari (1)

stavra

15.06.2016 14:00

Sine Radomire, naravno da je ukidanje jedne smene u Fiatu Kg lose za Kragujevac ali je bolje za ostatak Srbije jer nece morati da placa trosmenski rad. kapiras?