Benjamin Netanjahu
Shutterstock
Američka vojska

Youtube/Printscreen

Američka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

U isto vreme, izraelske vazduhoplovne snage izvele su zajedničke vežbe sa američkom vojskom na jugu zemlje, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Prema IDF-u, vežbe, koje su započele u utorak, uključuju borbene avione F-35, a odobrene su zbog nedostatka direktnog kontakta između ljudi na terenu i između dva ili više vojnika. Očekuje se da će vežbe trajati do četvrtka i deo su opšteg rasporeda obuke vojnika do 2020. godine, a ne odgovor na bilo kakve posebne pretnje, kaže IDF.

Benjamin Netanjahu

Shutterstock

Benjamin Netanjahu, Foto: Shutterstock

 

Vežbe dolaze nakon otkazivanja dve ranije planirane izraelsko-američke vežbe usred straha od širenja COVID-19 među vojnim osobljem. Ranije ovog meseca, zemlje su otkazale Džuniper Kobra, glavnu dvogodišnju petodnevnu vežbu kombinovanog naoružanja, započetu 2001. godine, i ukinule planove vežbe između američkih padobranaca, obično smeštenih u Italiji i izraelskih kopnenih snaga.

Izrael ima 22 F-35 u svom inventaru, sa još 50 koja su tek naručili. IDF je postao prvi na svetu koji ih je koristio u borbi, 2018. godinu.

IDF procenjuje da je oko dve desetine njegovih trupa zaraženo COVID-19. Ranije ovog meseca, vojska je stavila u karantin preko 1.260 vojnog osoblja usled bojazni da bi mogli stupiti u kontakt sa osobama zaraženim virusom.

Odgovor Izraela na krizu već je uključio zatvaranje svih granica za strance i omogućavanju službi bezbednosti da koriste podatke mobilnih telefona građana kako bi pratili kretanje pacijenata sa sumnjom u COVID-19.