Folksvagen
Profimedia
automobili

Profimedia

automobili, Foto: Profimedia

Nemački auto gigant "Folksvagen" dolazi u Srbiju, u srce Šumadije, prenose beoradski mediji. "Folksvagen" bi trebalo da otvori fabriku klasičnih automobila u Šumadiji, a vrlo verovatno je da će se tu izrađivati i automobili na električni pogon.

Pročitajte još:

 

Upravni odbor nemačkog autogiganta "Folksvagena" navodno planira otvaranje velike fabrike "na istoku Evrope", a "Dojče vele" (DW) se pita da li je to ona "najveća" investicija koju pominje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da li je Bugarska tu ipak u prednosti nad Srbijom.

Aleksandar Vučić

Alo!/Ognjen Radošević

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Vučić je jutros u Dnevniku RTS kazao da i dalje čeka kraj aprila i odluku jednog od najvećih evropskih i svetskih preduzeća o tome da li će da investiraju u Srbiju, a DW podseća da je srpski predsednik već u više navrata pominjao da bi to bila "najveća, najvažnija i najmoćnija" investicija za celu zemlju.

Folksvagen

Profimedia

Folksvagen, Foto: Profimedia

Navodi se da je na više dopisa koje je redakcija DW na bugarskom uputila u sedište "Folksvagena" sa pitanjima kada se očekuje odluka i koji su okvirni uslovi koje taj koncern postavlja, odgovoreno je da "odluka još nije doneta" i da će ih "odmah obavestiti kad nešto bude zvanično".

 

- Voleo bih da se to dogodi, ali, naravno, Bugarska je u oštroj konkurenciji sa svojim susedima - kaže za DW predsednik Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK) Mitko Vasilev.

On navodi da je reč o investiciji od 1,4 milijarde evra, gde će biti zaposleno oko 5.000 radnika plus 650 inženjera, a sve to na površini od 400.000 kvadratnih metara.