ZADUŽUJU SE ČAK 6 ODSTO BDP-A Nemačka u problemu, objavljeni zvanični podaci, zajme novih 180 milijardi evra

Nepravovremeno reagovanje na pandemiju samo su neki od razloga koji su doveli do ovakve situacije

Nemačka
Nemačka, Foto: Twitter printscreen

Pandemija korona virusa je negativno uticala na ekonomije širom sveta, a samim tim su države članice Evropske unije bile primorane da se zadužuju.

Jedna od njih je i Nemačka, koja važi za vodeću ekonomiju na zapadnoj hemisferi. Naime, objavljeni su zvanični podaci prema kojima je evidentno da je prezaduženost Nemačke nadmašila istorijski nivo. Borba sa pandemijom, kao i samo zatvaranje države, policijski čas i nepravovremeno reagovanje na pandemiju samo su neki od razloga koji su doveli do ovakve situacije.

Da ovakvo stanje nije u Srbiji govore zvanični statistički podaci o kojima je već govorio i ministar finansija Siniša Mali u više navrata.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će Republika Srbija imati najbolji rezultat po pitanju stope rasta u Evropi, i podsetio da će od 1. januara biti uvećane penzije, minimalna zarada, plate u javnom sektoru, ali i nastavljeno ulaganje u velike projekte, koji menjaju Srbiju nabolje.

On je rekao da se Srbija spremala kao da će kriza svakog trenutka nastupiti, gradila svoju ekonomiju, vodila računa o svakom dinaru, te da zato nije slučajno što nismo doživeli najcrnji scenario, poput mnogih zemalja, usled pandemije virusa korona.

„Kada je najveća ekonomska kriza, mi pokazujemo rezultate, a to ne govori ni predsednik Aleksandar Vučić, ne govori ni Siniša Mali, već govori Evropska komisija (EK), govori Međunarodni monetarni fond (MMF). Naši rezultati su takvi da ćemo mi imati najmanji pad u Evropi 2020, odnosno najveći rast BDP-a naredne dve godine“, rekao je Mali gostujući na televiziji Hepi.

Ministar je podsetio da smo u najveću krizu sa kojom se svet suočio ušli sa niskim javnim dugom, viškom u kasi i visokim stopama rasta zbog čega je država bila u mogućnosti, da po prvi put pomogne građanima i privredi.

„Upravo to je uticalo da imamo najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi. Ali, ništa nije slučajno, jer setite se reformi, onoga što je predsednik Vučić uradio dok je još bio predsednik Vlade 2014. godine, kada je naša zemlja krenula u teške reforme,odnosno kada smo bili prinuđeni na smanjenje penzija i plata, kada je donet novi Zakon o radu. To su nam ostavili oni iz prethodne vlasti, jer posle njih nije bilo novca ni za penzije, ni za plate, ni za razvoj, tada nismo imali kreditni rejting“, naveo je on.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi