PRIHVATILI STE MORATORIJUM? Sve se menja! Iznos koji ćete morati da plaćate banci će vas iznenaditi

Tromesečni moratorijum na otplatu kredita u Srbiji je gotov.

 

Banka
Banka, Foto: Shutterstock

Čak 93 odsto klijenata odlučilo se za tromesečni zastoj u vreme epidemije. Ipak, većinu čeka novi otplatni plan sa nekoliko stotina dinara većom ratom zbog produženja otplate i kamate koja je za taj period podeljena na ostatak duga.

Dužnici su lakše podneli epidemiju iskoristivši moratorijum na kredite – neki su koristili kako bi pauzirali otplatu stambenih, neki keš kredita.

- Ova tri meseca sam nekako i pregurao, sada idemo dalje - kaže jedan od zaduženih građana.

U Poštanskoj štedionici ne očekuju velike promene u odnosu na period pre vanredne situacije.

- Mogu da očekuju da im se period otplate kredita produži za tri meseca, a da im naredni anuitet bude neznatno uvećan za obračunate i nenaplaćene anuitete za ovih 90 dana - kaže Aleksandar Čortan iz Poštanske štedionice.

Dodaje da će klijentu, u proseku, rata biti veća za 180 dinara u narednom periodu otplate kredita.

NBS ne očekuje produžavanje moratorijuma

U Narodnoj banci smatraju da su mere i mogućnost neplaćanja kredita od 90 dana bile odmerene i da se moratorijum više neće produžavati.

Ipak, narasli su dugovi, jer se 90 posto klijenata odlučilo za zastoj u otplati u poslednja tri meseca zbog pandemije – i to za oko dve milijarde evra, pa je preporuka da bi eventualne probleme u otplati klijenti trebalo da rešavaju sa svojom bankom.

Klijent može imati problem zbog gubitka posla, smrtnog slučaja u porodici i slično. Zato može da traži odlaganje obaveza za još šest do 12 meseci.

Banka, bankomat
Banka, bankomat, Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da su mere koje se odnose na moratorijum otplate i na pristup privrede povoljnim kreditima dale rezultate. Banke imaju dovoljno novca za pokrivanje eventualnih rizika pa čak raste i nivo novih pozajmica.

- Kada su u pitanju pravna lica, moći će da servisiraju svoje obaveze pod uslovom da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i posledica na ekonomske aktivnosti zemlje - navodi Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

U Srbiji se izazovi očekuju naredne godine. Tada stižu odloženi porezi i doprinosi na koje su se obavezala preduzeća i institucije koje su se prijavile za podršku države za minimalne zarade.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Jovan
  03/07/2020 - 08:03
  Završen monatorijum na kredit nikakav problem hvala za sve AIK.ba nka mi je pošteno dala kredit a ja ću pošteno da ga isplatim kao što sve dažbine plaćam !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi