Ministar Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom

Alo!; | vesti 2020-11-18 14:32:43 2020-11-18 14:32:43

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom, sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima, kao i o ulaganjima nemačkih kompanija u Srbiju.

Privatna arhiva

Sagovornici su razgovarali o tri važna projekta sa KFNj bankom koji se trenutno pregovaraju, a koji bi trebalo da budu ratifikovani u Narodnoj Skupštini do kraja ove godine. To su Transbalkanski koridor sekcija 3-Obrenovac-Bajina Bašta, zatim projekat energetske efikasnosti u javnim objektima i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja i Program vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji. Sva tri projekta su predviđena budžetom za 2021. godinu, i kako su se sagovornici saglasili, izuzetno važni za Republiku Srbiju.

Oni su se složili da ekonomija nakon pandemije koronavirusa treba da se transformiše tako da bude održiva, te da je upravo zato važno ulagati u tzv. „zelenu ekonomiju“. Upravo su deo takve ekonomije pomenuti zajednički projekti koje KFNj banka sprovodi sa Republikom Srbijom, a čemu su obe strane u potpunosti posvećene.

Ministar Mali se zahvalio ambasadoru na podršci koju Nemačka u tom pruža Srbiji, kako u vidu zajedničkih projekata, tako i u vidu ulaganja nemačkih kompanija, i istakao da smo apsolutno posvećeni zajedničkoj saradnji. On je rekao i da je Srbija apsolutno spremna da se prilagodi novim okolonostima, kako ulaganjem u održivu ekonomiju, tako i daljim ulaganjima u digitalizaciju.

Ambasador Šib je naveo da su investitori iz te zemlje koji rade u Srbiji zadržali optimizam, kao i da niko od njih nije otkazao svoje investicije, već da su eventualno neke investicije pomerene. Rekao je i da je primetno da sve više nemačkih investitora dolazi u Srbiju, što je ohrabrujuće.

Ministar Mali je istakao da će se naredne godine u budžetu naći rekordna izdvajanja za kapitalne projekte, koji će dalje uticati na privlačenje stranih investicija. Mali je naveo i da će u budžetu za 2021. godinu biti više novca izdvojeno za podsticaje stranim investitorima da dolaze u Srbiju, te da je veliki broj investitora upravo iz Nemačke. On je rekao da ekonomska situacija u Srbiji potpuno stabilna, da se zahvaljući ekonomskom paketu mera privredna aktivnost u potpunosti zadržala, te da je sve to uticalo i na dobre rezultate kada je reč o privrednom rastu koji će, prema projekcijama Ministarstva finansija, ove godine biti na nivou od -1%. Kako je ministar finansija rekao, to će biti najbolji rezultat u Evropi.

Ambasador Nemačke je naveo i da se ove godine obeležava 20 godina privredne saradnje Srbije i Nemačke, te da je u tom periodu u Srbiju uloženo oko 2 milijarde evra. On je zaključio da su svi zajednički projekti treba da pomognu Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji.

Expand player
Pogledajte više