Siniša Mali
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Siniša Mali

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Siniša Mali, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Trećim paketom pomoći privredi i građanima predviđena je isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi i za ovu meru je izdvojeno 69,8 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije.

„Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu. Prva isplata polovine minimalne zarade biće izvršena 8. aprila i ona će se odnositi na mesec mart, a zatim slede uplate u maju i junu mesecu. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog “, naveo je ministar Mali.

On je podsetio da Uredba o utvrđivanju Programa direktnih davanja predviđa da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Ministar je naveo i da je za privrednike dobra vest što će biti proširena garantna šema dogovorena sa bankama za dodatnih 60 milijardi dinara.

„Prva izmena, u odnosu na prethodni period, odnosi se na maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koje se uvećava za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra. Druga izmena se tiče perioda raspoloživosti ovakvih kredita. Naime, ovi krediti biće raspoloživi do 30. juna 2022. godine“, objašnjava Mali.

Ministar napominje da je deo privrednika najavu mogućnosti ovih povoljnih kredita razumeo kao priliku koja se daje samo kompanijama iz ugroženih sektora, ali nije tako.

“Proširenjem postojeće garantne šeme ne menjaju se uslovi podobnosti, tako da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrđivanju garantne šeme mogu da apliciraju za kredite koji imaju garanciju države u skladu sa predmetnim zakonom. Sa druge strane, Republika Srbija uspostavlja i drugu, novu garantnu šemu, koja jeste namenjena svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima sa padom poslovnih prihoda većim od 20 odsto u 2020. godini. Maksimalna vrednost kredita pokrivenih drugom garantnom šemom iznosiće 500 miliona evra”, objasnio je Mali.

Krediti pokriveni postojećom garantnom šemom, dodaje on, daju sa sa periodom otplate do 36 meseci, sa uključenim obaveznim grejs periodom od devet do 12 meseci, dok se krediti pokriveni drugom garantnom šemom daju sa sa periodom otplate do 60 meseci, sa uključenim obaveznim grejs periodom od 18 do 25 meseci.

„Želeli smo da na ovaj način pružimo dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima, na koje je ova kriza najviše uticala, i da im pomognemo da obezbede neophodnu likvidnost“, rekao je ministar finansija.

On podseća i da će zaposleni iz sektora ugostiteljstva i turizma, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, dobiti još jednu celu minimalnu zaradu, pored tri isplate polovine minimalca.

„Postoje još dve sektorske pomoći. Za sve gradske hotele biće isplaćena ista novčana pomoć kao u 2020. godini, a to je 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi. Treća sektorska pomoć se odnosi na sektor autoprevoznika, koji će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus“, podsetio je ministar.

Ministar kaže da se polako vidi i svetlo na kraju tunela, o čemu govori i jedan od najboljih rezultata po pitanju stope rasta u Evropi u prošloj godini.

„Država je danas sa javnom potrošnjom jedan od najvećih investitora, naročito u oblasti infrastrukture. Videli ste koliko je gradilišta poslednjih dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao. Dakle, naš glavni stub nosač je građevinska industrija i u stopu je prate ostali sektori, poput poljoprivrede ali i mnogi drugi jer je naša privreda fleksibilna. Takođe, mnogi privrednici su se uspešno prilagodili novonastalim okolnostima u krizi“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, veoma je važna i privatna potrošnja, kako bismo išli ka zacrtanim ciljevima privrednog rasta. On je podsetio da 28. aprila kreće i prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra (dva puta po 30 evra).

„Punoletni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja ove godine, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra. Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave“, navodi Mali i dodaje da će prva isplata ove pomoći početi u maju. Precizira i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, odnosno ukupno 110 evra i da će se isplata za njih realizovati ovim redosledom - u maju 30, u septembru 50 i novembru još 30 evra.

Što se tiče pomoći za nezaposlene, Mali je istakao da će oni dobiti dodatnih 60 evra u mesecu junu. Dodao je i da će dodatnih 100 evra dobiti naši građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, odnosno 200 evra ukoliko su nezaposleni.

Kada je reč o prijavi za polovinu minimalne zarade, više informacija poreski obveznici mogu naći na sajtu Poreske uprave Republike Srbije. Takođe, mogu se obratiti

Kontakt centru Poreske uprave na brojeve telefona 0700-700 007 i 011-33 10 111, kao i neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u 37 filijala širom Srbije.