Siniša Mali
Printscreen/Happy
Siniša Mali

Printscreen/Happy

Siniša Mali, Foto: Printscreen/Happy

- Najpre, par stvari koje su važne za građane Srbije. Ništa od tih rezultata nije slučajno. Ono što je predsednik Vučić uradio još dok je bio predsednik vlade 2014. godine, naša zemlja je krenula u veoma teške reforme, sećate se, smanjenje penzija i plata, novi zakon o radu. Godinu dana pre toga, Srbija je bila pred bankrotom. To su nam ostavili ovi pametnjakovoći iz prethodne vlasti, nije bilo novca ni za penzije, ni za plate, ni za razvoj, nemate krediti rejting. Jedna zemlja koja je bila bez ikakve budućnosti, bez ikakve perspektive. Predsednik je sinoć, kod Vas Mariću rekao, da se kreće u teške reforme, vrlo otvoreno, transparentno, javno građanima. Imamo par godina fiskalne konsolidacije. Borimo se za to da se stabilizujemo, izbegli smo taj najgori scenario, a onda ulazimo polako, ali sigurno u visoke stope rasta, povećavamo plate, penzije, krećemo da gradimo auto-puteve, nove fabrike - objasnio je Mali.

Poslednji kvartal prošle godine, Srbija ima stopu rasta 6,2%. Prvi kvartal ove godine i pored zatvaranja koje je bilo u martu, stopa rasta je 5,1%, podsetio je ministar.

- Mi smo ušli u zonu visokih stopa rasta pred koronu. Najveća ekonomska kriza u istoriji. Zatvorene ekonomije, fabrike, izgubljeni poslovi. Srbija je izbegla taj scenario. 5,8 milijardi evra je pomoć podrške našoj privredi. Izašli smo sa tim programom odmah kada je korona krenula. Spremate se kao da će kriza da dođe, vodite računa o svakom dinaru, vodite odgovornu ekonomsku politiku, a nije slučajno da je Srbija jedna od zemalja koja je brzo reagovala sa više od 10 % BDP pomoći na svetu - rekao je ministar finansija.

- U krizu smo ušli sa niskim javnim dugom, viškom u kasi i visokim stopama rasta, zato smo mogli da izdvojimo ogroman novac za podršku našoj privredi i da je na taj način spasemo. Upravo to je uticalo i da imamo najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi - rekao je Mali.

Pročitajte još: