Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

- To je jedna veoma važna i lepa vest za građane Srbije. Od danas, svi sa punoletni građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji moći će da se prijave preko sajta Uprave za trezor, na adresi www.idp.trezor.gov.rs. Dakle, dva dana nego što smo to planirali, uspeli smo da osposobimo naš sajt i pozivam građane da tu priliku iskoriste - rekao je Mali gostujući na RTS-u uz napomenu da prijava za isplatu novca traje do 5. juna.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

On je naglasio da će u petak početi da radi i kontakt - centar, kada će biti objavljen i broj telefona preko koga će građani moći da se prijavljuju. Ministar je rekao da svi imaju dovoljno vremena, odnosno 20 dana za prijavu, te da će nakon tog datuma isplata ići sukcesivno. Mali je naglasio i da je za ove potrebe opredeljeno 60 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije.

- Važno je da smo obećanje koje smo dali pre nekoliko nedelja i ispunili - naglasio je on uz podsećanje da u petak 15. maja kreće isplata 100 evra pomoći za penzionere i one koji primaju novčanu socijalnu pomoć, a koji po automatizmu dobijaju ovu podršku.

- Ovo je mera koja je usmerena ka svim građanima Republike Srbije iz dva razloga. Prvi je ekonomski, jer će se taj novac potrošiti u prodavnicama, kupiće se roba koja će morati da se proizvede, dakle podstičemo rast proizvodnje i sa druge strane, imate važan efekat zbog koga ovu meru primenjuju najrazvijenije zemlje sveta kao što su SAD, Japan, Singapur. To je jaka psihološka mera koja treba da pokaže koliko je država jaka i sposobna da najveći teret krize preuzme na sebe i da podelimo jednu dozu optimizma da idemo napred i otvaramo našu ekonomiju - kazao je Mali.

Beograd, šetnja, građani, kafići

Tanjug/Tara Radovanović

 Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je podsetio da je isplata novčane pomoći građanima deo sveobuhvatnog paketa ekonomskih mera, od kojih je većina već realizovana kao što su mere za podršku privredi - isplata minimalca za oko 1.052.000 zaposlenih, odlaganje poreskih obaveza i obezbeđivanje povoljne kreditne podrške preko garantne šeme i Fonda za razvoj.

- Mi smo se pre dva dana vratili na međunarodno tržište kapitala. To je za nas veoma uspešna transakcija, ponovo smo listirani na Londonskoj berzi, a vladalo je ogromno interesovanje. Za tih dve milijarde evra, prijavilo se više od 300 investitora i tražnja je iznosila sedam milijardi evra. U vreme korona krize i finansijske krize Srbija je to uspela da uradi. Bili smo prva zemlja koja je izašla na tržište sa neinvesticionim rejtingom i koja nema podršku Evropske centralne banke, jer nismo članica EU - kazao je ministar.

Obveznice su izdate na period od sedam godina, po kuponskoj stopi od 3,125% (stopa prinosa 3,375%) a minisar finansija je ocenio da je to veoma povoljna kamatna stopa imajući u vidu trenutne međunarodne okolnosti. Kao primer, naveo je obveznicu sa kojom je Srbija prošle godine trgovala sa 1,25 odsto kamate, dok se sa njome sada trgovalo na nivou od 3,05 procenata.

Vremenska prognoza, šetnja

Tanjug

Foto: Tanjug

On je dodao da je dostignuta premija najniža za Srbiju, niža u odnosu na Mađarsku, a ista kao za Sloveniju, te da smo tu premiju rizika dobili, zahvaljujući, pre svega, snazi naše ekonomije i činjenici da smo imali visoku stopu rasta od pet odsto u prvom kvartalu ove godine.

Prema njegovim rečima, uzimanje kredita kod MMF sada nije bila opcija jer, kao prvo, MMF daje kratkotrajne pozajmice onim zemljama koje imaju problem sa deficitom platnog bilansa a sa druge strane mogla je da se od MMF obezbedi novčana podrška u periodu od pet godina, ali bi u tom slučaju kamatna stopa bila negde oko 4 procenata.

- U nekim medijima se pojavilo da je bolje raditi sa MMF-om a to govore oni koji su 2011. oterali MMF iz Srbije. Kao što sam rekao imate dve vrste pomoći, jedan je brzi odgovor za zemlje koje imaju problem u deficitu platnog bilansa i nemaju dovoljno deviznih rezevi da izmiruju svoje obaveze kao što su to uradile Bosna i Hercegovina, Severna Mekedonija i Tunis. Ali mi nismo u toj grupi zemalja, Srbija ima velike devizne rezerve od preko 13 milijardi evra, stabilne javne finansije, isplaćujemo redovno obaveze i to nam nije potrebno - kazao je.

Beograd, šetnja, građani, kafići

Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Druga pomoć je na maksimalno pet goidna, reč je o stend baj aranžmanu i cena tog kapitala od dve milijarde evra nije ispod četiri odsto, a ovo je 3,3 odsto. MMF može da pomogne i mi sa njim radimo ali cena je veća nego ona koju smo dobli na tržištu kapitala - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, najbolji ocenjivači i kritičari su međunarodni investitori koji su nam dali novac na sedam godina.

- Sve su zemlje čekale da vide šta je Srbija uradila i sve će pokušati da urade isto. Predsednik Aleksandar Vučić je u pravu kad kaže da smo mi daleko ispod 60 osto javnog duga u odnosu na BDP, daleko ispod Mastriht nivoa i sa ovih dve milijarde mi se nalazimo na nivou od 57 odsto javnog duga u odnosu na BDP, te je reč o potpuno odgovornoj ekonomskoj politici zemlje - naglasio je ministar.

Mali je na kraju precizirao da će novac biti iskorišćen za podršku ekonomskim merama kako bi se podržala naša privreda, ali i za sve druge mere koje smo planirali da bismo ostvarili stope rasta koje smo planirali.

 - Hoćemo da budemo na nuli ili na plusu ove godine, da budemo prvi u Evropi i nismo daleko od toga. Strateški cilj nam je da novac koji imamo i likvidnost i da upumpamo u privredu i da ove godine budemo prva zemlja u Evropi po stopi rasta - zaključio je Mali.