Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti nešto više od 91.000 dinara, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Ko nema pravo na minimalac

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Gubljenje prava na minimalac

Pravilo je i da poslodavac nema pravo na minimalac ukoliko je smanjio broj radnika tokom vanrednog stanja do 15.03.2020. godine za više od deset odsto, izuzev zaposlenih kojima je do tada istekao ugovor o radu zaključen na određeno vreme.

Uredba predviđa i da poslodavac gubi pravo na direktna davanja i fiskalne pogodnosti ukoliko pre isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate minimalca smanji broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene sa kojima je zaključio ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji ističe pre 3 meseca od poslednje isplate minimalca.

 

Komentari (3)

vlajko

22.04.2020 07:52

Ne znam, možda i nije u redu da veće kompanije još i zaradjuju na ovaj način, videćemo.

Dejan

22.04.2020 15:16

Da li je ista raspodela sredstava prema radnicima koji su radili normalno u toku vanrednog stanja i za one koji nisu radili uopste !?!

Slobodanka

22.04.2020 23:16

Dato je na volju poslodavcu da odluči da li će isplatiti novac kao dodatak na platu ili ne. Pa koji će to poslodavac dati radniku tri minimalca ako ima mogućnost da ga zadrži za sebe??? Nije mi jasno da li je ovo pomoć za radnike ili da poslodavci imaju još veću zaradu??? Ja inače radim u firmi koja nije prestajala sa radom,čak smo uveli i treću smenu,i platu primamo redovno!Isto tako znam da će poslodavac sigurno tražiti pomoć...