Siniša Mali
Alo! Vladimir Marković
Siniša Mali

Alo! Vladimir Marković

Siniša Mali , Foto: Alo! Vladimir Marković

 Nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade i sa poreskim olakšicama za novo zapošljavanje, zapošljavanje mladih i povratnika, izjavio je danas ministar finasija Siniša Mali na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama na kojoj je predstavljeno 12. Izdanje Sive knjige NALED-a.

Mali je naglasio da je za Ministarstvo finansija, posle završteka reformi vezanih za fiskalnu konolidaciju, prioritet usvajanje zakona o fiskalnim kasama i reforma Poreske uprave.

Ministar je rekao da je 2019. bila važna jer je označila završetak refome fiskalne konsolidacije i ozdravljenja finansija.

Istakao je da je Srbija 2012. bila zemlja pred bankrotom, a da danas beleži rast veći od četiri odsto u poslednje dve godine, stabilan javni dug, četvrtu godinu budžet je u suficitu, a strane direktne investicije i 2018. i 2019. bile su rekordne.

“Ostvarili smo istorijski uspeh, stopa nezaposlenosti je ispod 10 odsto. Nismo spavali i nismo bili mirni nego smo se bavili i reformama važnim za unapređenje poslovnog ambijenta i podsticanje stopa rasta”, rekao je Mali.

Ministar kaže da je, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, za Vladu prioritet kako da se omogući veći rast.

Naveo je da će novi novi Zakon o računovodstvu omogućiti uvođenje elektronskih faktura od 2022, za koje kaže da će umnogome ubrzati i olakšati poslovanje, ali i povraćaj PDV, koji će moća da se vrati automatski.

Naveo je i da su doneti Zakon o reviziji, nekoliko zakona iz oblasti razvoja finasijskog tržišta i uvedeno je paušalno oprezivanje.

“Ovde smo da slušamo, da čujemo kako naredne mere i nove zakone donositi”, rekao je Mali.

Ističe da su tri dokumenta za Srbiju veoma važna, a to su Plan 2025, Program ekonomskih politika koji sumira sve reforme do 2022. godine i treći je Siva knjiga NALED-a.

Ministar je rekao da mere fiskalne konsolidacije nisu bile cilj same za sebe, nego osnova za dalji rast, i poručio da sada Vlada donosi mere za podsticaj poslovanja, a sve u cilju rasta životnog strandarda građana.