Siniša Mali na otvaranju fabrike "Novares" u Zrenjanin
MFIN
Siniša Mali na otvaranju fabrike

MFIN

Siniša Mali na otvaranju fabrike "Novares" u Zrenjanin, Foto: MFIN

Vrpcu su zajedno presekli ministar finansija Siniša Mali, ministar privrede Goran Knežević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, generalni direktor kompanije ''''Novares'''' Pjer Bule, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini.

Ministar Mali je istakao da će u Zrenjaninu tek biti dobrih vesti, poput otvaranja novog pogona fabrike „Novares“, gde će posao naći novih 50 radnika.

„Važnije od brojki je možda moj utisak koji sam stekao razgovarajući sa zaposlenima. Njihova nasmejana lica govore da su zadovoljni uslovima rada. Svi možemo da budemo ponosni što se ovde proizvode delovi za najluksuznije marke automobila, od Jaguara, Pežoa, Poršea, Bentlija koji se voze po celom svetu. To je sada nova slika Srbije“, rekao je ministar.

Siniša Mali na otvaranju fabrike

MFIN

Siniša Mali na otvaranju fabrike "Novares" u Zrenjanin, Foto: MFIN

Mali ističe da dobre vesti tek slede jer će se otvarati novi pogoni kompanija iz Južne Koreje, Nemačke i drugih zemalja.

„Samo 2017 godine Zrenjanin je otvorio 3000, a ove godine 1600 radnih mesta. Nije ni čudo što u Srbiji imamo nezaposlenost koja pada iz meseca u mesec. Tako je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 26 odsto, a danas je ispod 12 odsto. I dalje je to visoko, ali dva i po puta manje nego što je bilo pre samo par godina“ rekao je ministar.

On je podsetio da je pre samo par nedelja u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinping potpisao tri sporazuma koji predviđaju nove investicije u Zrenjanin.

Prema njegovim rečima kineska kompanija „Šandong Linglong“ otvoriće fabriku za proizvodnju guma, doći će još jedan njihov kooperant i firma koja se bavi proizvodnjom cink-oksida.

Siniša Mali na otvaranju fabrike

MFIN

Siniša Mali na otvaranju fabrike "Novares" u Zrenjanin, Foto: MFIN

Ministar je istakao da je reč o tri nove investicije, pri čemu je ova prva najveća grinfild investicija od milijardu dolara.

„To su vesti koje su važne za Zrenjanin, a nama su kompanije kao što je „Novares“ dobrodošle jer zapošljavaju naše radnike. Mi ćemo kao pokrajinska i republička vlada biti uz vas, da vam obezbedimo neophodnu infrstrukturu, da biste otvarali još više novih radnih mesta i da vaš uspeh bude još veći“, kazao je on.

On je podsetio da je prošle godine doneta odluka da se Slobodna zona u Zrenjaninu proširi za 550 hektara, što je dobra vest, jer to znači da ćemo imati još više investicija.

„Tako obezbeđujemo jasnu i čvrstu budućnost naše zemlje i dajemo priliku našoj deci da ostanu ovde, da se zapošljavaju, da zasnivaju svoje porodice, da imaju budućnost u Srbiji, a ne da idu u Ameriku, Novi Zeland ili u neku drugu zemlju daleko odavde“, rekao je ministar Mali.

Pročitajte još:

Ministar je naglasio nameru Vlade da ostane čvrsto na kursu dosadašnje politike i da nastavi da jača ekonomske rezultate ostvarene u 2018. godini. On je podsetio da je u prvih šest meseci ove godine stopa rasta bila 4,9 odsto, što je Srbiju svrstalo u najbrže rastuću ekonomiju u Evropi. Takođe, ministar navodi da nezaposlenost pada treću godinu zaredom i da Vlada od 1. januara 2019. izlazi sa paketom mera i olakšica, među kojima su ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca i ubrzanje stope amortizacije.

„Novares“ je francuska multinacionalna grupacija, koja u Srbiji posluje od 2012. godine. Proizvode plastične komponente za potrebe automobilske industrije, a uspešno su realizovali ovogodišnji plan o proširenju sopstvenih proizvodnih kapaciteta. Investiranjem 5.250.000 evra pogonska površina te fabrike uvećala se za dodatnih 3300 kvadratnih metara, stvarajući time potrebu novih radnih mesta, čime će se broj zaposlenih u toj kompaniji, koji iznosi oko 200, već u prvom talasu zapošljavanja uvećati za 50 radnika

 

Komentari (7)

Sredoje

16.10.2018 15:55

Fabrika “Novares” nas podseća na svetlu istoriju Zrenjanina koji je nekada zahvaljujući železnici bio na raskršću evropskih puteva, odakle se čak i žito distribuiralo hraneći tako brojne države u Evropi. Bravo za vlast koja ovom gradu vraća stari sjaj i značaj.

Beatris

16.10.2018 16:37

Vraća se polako značaj Zrenjaninu. Olakšanje za Zrenjanince. Nekad je to bio najjači industrijski grad, izgleda će biti opet.

Mladen

16.10.2018 17:27

@Beatris - Svaka nova fabrika je korak napred koji slede novi investitori kao primer.

Marko

16.10.2018 17:14

Svaka nova investicija obezbeđuje jasnu i čvrstu budućnost našoj zemlji i našoj deci, da se zapošljavaju i zasnivaju svoje porodice i da imaju budućnost u Srbiji!

Mladen

16.10.2018 17:28

U Srbiji godinama samo su zatvarane fabrike, to je sada samo ružna prošlost. Danas sve više investitora se odlučuje da ulaže svoj kapital u našu zemlju.

Angelina

16.10.2018 21:26

Vrhunska vest. Svaka cast ministre

Masa

16.10.2018 22:41

Gde je Sinisa Mali tu su uvek pozitivne i lepe vesti.