Siniša Mali
printscreen instagram
Siniša Mali

printscreen instagram

Foto: printscreen instagram

Ministar finansija Siniša Mali istakao je gostujući u emisiji „Fokus“ na televiziji B92, da je danas počela isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra građanima koji su se prijavili putem portala Uprave za trezor ili putem kol centra, kao i da je završena isplata za dva miliona penzionera i primaoca novčane socijalne pomoći.

“Do jutros u 8 časova se prijavilo više od 4,26 miliona ljudi, što je uz penzionere i primaoce novčane socijalne pomoći, koji su je automatski dobili, ukupno šest miliona građana Srbije. Ovo je veliki uspeh ekonomskih mera koje su vezane za smanjenje negativnih posledica izazvanih korona virusom. Na ovaj način smo želeli da podržimo građane i pokažemo koliko je država jaka i stabilna. Dakle, preuzeli smo najveći teret krize i pokazali privredi i građanima, da i u vreme najveće krize mogu da se oslone na svoju državu“, kaže Mali.

On podseća da prijave za novčanu pomoć od 100 evra traju do 5. juna, a da će do 7. juna biti isplaćeni svi koji su se prijavili.

"Oko 500.000 građana ćemo dnevno isplaćivati, i u narednih 7 dana sve ćemo sve isplatiti. Novca u budžetu imamo i radujem se tom trenutku kada ćemo isplatiti sav novac i pokazati da država stoji iza svojih obećanja", kaže Mali.

Na kritike da je ova mera možda populistička, Mali kaže da je mera isključivo ekonomska, da su tu meru sprovele i SAD i Singapur, najrazvijenije zemlje sveta. Objašnjava da će taj novac, kada dođe u ruke građana, biti potrošen, da novac tako ulazi u tokove, a pokreće se proizvodnja i privreda. Podseća da je to samo jedna od ekonomskih mera paketa vrednog 5,1 milijardu evra, koji čini 11 odsto našeg BDP-a.

Pošta Srbije

Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

„To je slika jedne jake i moderne Srbije, koja pritom nijednog trenutka ovim merama ne ugrožava finansijsku stabilnost zemlje, već samo ostvaruje cilj, a to je da se sačuvaju proizvodni kapaciteti i radna mesta i pomogne građanima“, kaže Mali.

Siniša Mali

Pink/Printscreen

Siniša Mali, Foto: Pink/Printscreen

“MMF je sa Vladom Srbije potpisao stend baj aranžman 2015. godine koji je uspešno trajao je do 2018., i sad imamo još jedan aranžman koji je u toku. Dakle, Vlada sarađuje sa MMF-om nekoliko godina unazad, podržali su nas u ekonomskim reformama, tu nema tajni. Zanimljivo da Đilas sada pominje MMF, a 2011. godine, kada je MMF sa Vladom potpisao ugovor i tražio veću transparntnost javnih finansija, da se novac ne baca i Srbija ne vodi u bankrot, tadašnja vlada ga je raskinula posle samo tri meseca, dok naš aranžman i saradnja traju uspešno godinama, jer ova Vlada radi transparentno i odgovorno”, kaže Mali.

Objašnjava da, kada je Đilas rekao da smo od MMF mogli da uzmemo kredit sa kamatnom stopom od 0 odsto, nije rekao koje zemlje i pod kojim kriterijumima mogu da uzmu novac, da je on samo za najsiromašnije zemlje na svetu,u koje Srbija ne spada.

“To je za siromašne zemlje koje ne mogu same da funkcionišu, kao što su Avganistan, Džibuti, Mauritanija, Tadžikistan, Kamerun, Burkina Faso, Kongo, Gabon, Malavi, Mozambik, Ruanda” kaže Mali, dodajući da Srbija, i da hoće, ne može da uzme ovakvu vrstu pomoći, jer nije siromašna zemlja.

“Postoji i drugi vid pomoći, za države koje imaju problem u platnom bilansu i nemaju dovoljno deviznih rezervi i to opet nismo mi, već su taj kredit uzele Albanija, BIH, Severna Makedonija, Togo, opet znatno siromašnije zemlje od nas, i mi jednostavno ne spadamo u tu kategoriju zemalja, ali Đilas je i to zaboravio da napomene”, kaže Mali.

Penzioneri došli da podignu 100 evra od države

Alo!/D. Briza

Foto: Alo!/D. Briza

Mali kaže da je zbog korona virusa realizacija projekta “Srbija 2025” pomerena za nekoliko meseci, ali da je plan isti.

“Oko 14 milijardi evra ćemo investirati u narednih pet godina u infrastrukturu, zdravstveni sistem, obrazovanje, vodovod i kanalizaciju i sve ono što će podići standard i našu privredu. Plan je da u Srbiji 2025. prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija oko 400 evra i to je apsolutno moguće i mi taj novac imamo delimično obezbeđen. Da vas podsetim, Moravski koridor je krenuo da se gradi. Mi smo u rebalansu budžeta izdvojili 3,6 milijardi dinara dodatnih za radove na Moravskom koridoru za ovu godinu koji jeste deo plana Srbija 2025., i apsolutno smo posvećeni tome. Važno je da država investira, jer to povlači i privatne investicije, a to je pravi podstrek rastu BDP i naše ekonomije.

Građani treba da budu mirni, jer ćemo se boriti za svaki dinar i svako radno mesto i privreda i građani mogu da se oslone na državu u svakom trenutku”, ističe Mali.