Novac, pare, dinari
Shutterstock
Novac, pare, dinari

Shutterstock

Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock

Muškarci u Srbiji imaju viša očekivanja od žena – u proseku očekuju oko 690 evra, dok žene rade za 100 evra manje, oko 590 evra. Gledano po godinama starosti, najmlađi imaju najmanja očekivanja, što je i logično, jer su među njima početnici, dok su najstariji nešto više zahtevni, očekujući do 100 evra više u proseku.

To su pokazali rezultati istraživanja koje je sproveo sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud tokom trajanja Regionalnog sajma poslova. Cilj je bio utvrđivanje stanja na srpskom i regionalnom tržištu rada. Istraživanju su se priključili i partnerski sajtovi za zapošljavanje iz regiona MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si.

U istraživanju je učestvovalo više od 5.000 ispitanika, od kojih je skoro 2.000 bilo iz Srbije. Među ispitanicima iz naše zemlje bilo je 40% zaposlenih, 50% nezaposlenih i 10% onih koji se i dalje školuju.

Plata

Kada je reč o očekivanoj zaradi, u proseku, ispitanici iz Hrvatske imaju najveća očekivanja – preko 1100 evra u proseku. Najniža očekivanja imaju u Severnoj Makedoniji, gde je očekivana zarada 524 evra. Ispitanici iz naše zemlje očekuju u proseku 606 evra, a u Bosni i Hercegovini 809 evra.

U Srbiji, 29% navodi željeni iznos od 401-500 evra, a 22% u rangu 301-400 evra. Preko 1000 evra očekuje manje od 5% kandidata.

Strahuju za svoje radno mesto

Trećina zaposlenih ispitanika iz Srbije (33%) boji se da bi mogli ostati bez posla u naredom periodu usled krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u celom regionu, gde isti procenat ispitanika ima isti strah. Prošle godine za svoje radno mesto je strahovala četvrtina zaposlenih ispitanika (24%), tako da vidimo direktni uticaj koji je pandemija ostavila na mišljenje zaposlenih u Srbiji.

Muškarci se prosečno osećaju sigurnije na svom radnom mestu od ženskog pola, a isto se može reći i za kandidate sa visokim i višim obrazovanjem.

Dobri međuljudski odnosi najvažniji

Za odabir radnog mesta najvažniji su međuljudski odnosi. Naime, čak 63% ispitanika iz Srbije odabralo je upravo međuljudske odnose kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mestu nalazi se visina zarade (62%), a na trećem mogućnost učenja i napredovanja (42%).

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj meri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja. Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj meri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vreme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Preporučujemo i:

Kako do posla?

Ispitanici istraživanja su pitani šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno koji faktori su presudni.

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanje i veštine (28%), a potom motivacija i želja za zaposlenjem (25%). Zanimljivo je da svega 7% ispitanika smatra da je za dobijanje posla važna sreća, a 6% smatra da je važna stranačka pripadnost.

Prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, sigurnost posla onima koji su trenutno nezaposleni.

Poslodavci se uglavnom dobro snašli u epidemiji

Čak 74% smatra da se njihov poslodavac dobro ili čak odlično snašao u krizi, dok četvrtina misli kako su reakcije njihovih poslodavaca bile promašene i kako nisu pokazali dovoljnu brigu za radnike.

Snalaženje poslodavca u vreme pandemije bolje su ocenili ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće, što je u našoj zemlji bilo moguće kod čak 41% ispitanika.

Pročitajte još: