Londonski ekonomista otkrio kako je korona uticala na svet

Alo.rs/J.A. | vesti 2020-05-21 14:17:57 2020-05-21 14:17:57

Poslovne investicije su ključne

Shutterstock

"Maršalov plan za pandemiju" potreban je da se ekonomije pravilno oporave nakon Velikog zaključavanja, tvrdi dugogodišnji ekonomista iz britanskog finansijskog okruga. Takođe upozorava da "jednostavno ubacivanje milijardi" u finansijski sistem neće sam doneti oporavak.

Verovatnije je da će ekonomije imati oporavak u obliku slova U ili čak l, jer upijanje biliona kreditnog novca u finansijski sistem neće doneti oporavak ako profitabilnost u proizvodnim sektorima ostane niska. Ono što je potrebno jeste ogroman Vladin program ulaganja koji je usvojen tokom Drugog svetskog rata u civilne i zelene projekte za obnovu rasta i zapošljavanja. „Maršalov plan“ za pandemiju.

Sputnjik: Kako svakodnevne ljude pogađa trenutna kriza?

Roberts: Nekoliko studija pokazuje da su radnici koji ostvaruju najnižu platu i na takozvanim (ali potrebnim) poslovima sa niskim kvalifikacijama, najviše pogođeni. Profesionalni radnici mogu raditi od kuće i nisu videli velike gubitke prihoda. Ostali koji moraju ići na posao trpe najveće gubitke i takođe se suočavaju sa izgledom da nemaju posla.

Expand player
Pogledajte više