DOKAZ KOLIKO BI SRBIJA SADA MOGLA DA ZNAČI SVETU Preti nestašica metala koga imamo najviše

Zaustavljene ogromne porudžbine

Rudnik, zlato, srebro
Rudnik, zlato, srebro, Foto: Shutterstock

Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija.

Nedostatak ovog dragocenog metala mogao bi se odraziti na proizvodnju brojnih uređaja, od mobilnih telefona, preko tableta, laptopova, pa sve do električnih automobila, piše Telegraf.

- Trenutna situacija je toliko haotična da je teško predvideti šta nas očekuje u budućnosti - komentarisali su stručnjaci za The Verge, dodajući kako je trenutna kriza uzrokovana korona virusom dodatno zakomplikovala stanje na tržištu zbog zatvaranja brojnih proizvodnih pogona, zbog čega je nemoguće sa sigurnošću precizirati kakvo je pravo stanje.

Dodatnu komplikaciju stvara i otežani plasman roba na tržišta. Uprkos ponovnom otvaranju kineskih fabrika, ali i daljeg rada rudnika litijuma u zemljama poput Australije i Čilea, izvoz ovog metala i dalje nailazi na poteškoće.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako je u ovom kriznom periodu potražnja za uređajima koji koriste ovaj metal i te kako pala, ali naglašavaju kako uprkos padu potražnje i dalje postoji nekoliko kompanija koje imaju ugovorene velike narudžbine koje su sada zaustavljene.

- Možemo li dobiti brodove i kontejnere? To je glavno pitanje svih nas - komentarisao je rukovodilac jednog od rudnika.

Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi, a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi