Knjigovođe
Rina
Knjigovođe

Rina

Knjigovođe, Foto: Rina

„Prethodna godina bila je izuzetno teška, obaveze koje su na knjigovođama konstantno se gomilaju, a sada je došlo do kulminacije. Sistem je totalno zagušen, veliko je opterećenje na samoj aplikaciji, a rok koji je dat do 01. marta je bilo nemoguće ispuniti, iako bukvalno radimo bez pauze, dan i noć. Nekoliko dana pred zaključenje Agenciji za privredne registre predato je samo 61 odsto izveštaja, a ostatak je bilo nemoguće podneti u tako kratko prdviđenom roku “, izjavila je za RINU, Verica Brković knjigovođa iz Čačka.

Epidmija korona virusa, veliki broj obolelih obveznika, onih koji su u izolaciji, dodatno su otežali i inače jako tešku situaciju. Broj poreskih obveznika u odnosu na prethodni period povećan je za 70.000 hiljada, a broj knjigovođa se nije znatno povećao.

Knjigovođe

Rina

Knjigovođe, Foto: Rina

„Udruženje knjigovođa je nadležnima predalo molbu da rok bude produžen do 31. marta, ali još uvek nismo dobili nikakav odgovor. Poreski sistem treba da bude jedna koherentna celina i ukoliko samo jedna karika zakaže, može doći do velikog problema. U ovom slučaju ta karika su knjigovođe, ali mi smo potpuno nemoćni kad je u pitanju ovakva konstelacija obima posla i zadatih rokova. Produžetkom roka dobili bi se potpuniji, kvalitetniji izveštaji iz kojih bi mogli da se crpe adekvatni podaci“, naglasila je Verica Brković i još jednom dodaje:

„Poslovi se obavljaju elektronski, knjigovođe moraju sve to da urade kako zakon nalaže, rokovi su zgusnuti, a zahteva je sve više i nerealno je očekivati da pod tim rokovima oni mogu biti ispoštovani“, zaključila je Brković.

Pročitajte: