Berni Madof
Youtube/Printscreen
Berni Madof

Youtube/Printscreen

Berni Madof, Foto: Youtube/Printscreen

Na današnji dan, 11. decembra 2008., uhapšen je Berni Madof, jedan od najpoznatijih investitora sa Volstrita, nakon što je otkriveno da je od svojih klijenata otuđio otprilike 65 milijardi dolara. Da u svetu finansija i investiranja postoje brojne krađe i malverzacije, to je svima jasno, no ovakva krađa ipak se ne viđa često (ili barem ne biva otkrivena!) - bila je to najveća finansijska prevara u američkoj istoriji, a za istu je Madof dobio na kraju kaznu od 150 godina zatvora. Iako je od onda prošlo već 11 godina, tek mali broj njegovih žrtava je uspeo da vrati ukradeni novac, a nove žrtve otkrivaju se još i godinama nakon toga.

Kako je Madof uspeo da ukrade sav taj novac? Koristio se tzv. "Ponzijevom šemom".

Ono što treba odmah istaknuti je činjenica da takvu operaciju nije mogao izvesti "bilo ko" -  Madof je bio zvučno i prepoznatljivo ime u investicijskim krugovima još od 60-ih godina. Ta činjenica, njegova lična reputacija, uveliko mu je pomogla da se domogne hiljada klijenata/investitora koji su mu predali svoje, često ogromne, ušteđevine.

Dobro, bez obzira na njegovu prepoznatljivost, zašto bi mu ti bogataši dali svoj novac? Svakako, nešto su očekivali zauzvrat - još više novca. Tu na red dolazi spomenuta "Ponzijeva šema".

Šta je ona zapravo? To je vrsta investicijske prevare koju je još 20-ih godina u SAD-u uspešno koristio italijanski prevarant Karlo A. Ponzi, te je po njemu dobila ime iako je šema čak starija od njega - naime, iste su se koristile još u 19. veku, a verovatno i ranije, Ponzi ju je samo "popularizovao".

Kako funkcioniše šema? Vrlo jednostavno zapravo. Glavni mešetar, centralni operater sheme, "lopov u kontroli", kako god ćemo već zvati tu osobu, izlazi u susret svojim potencijalnim klijentima, ljudima za koje zna da imaju novca, i nudi im odličnu "šemu" kako brzo, dobro i "sigurno" povećati svoje bogatstvo. Naravno, traži samo da novac predaju njemu, a on će se, guru kakav jeste, pobrinuti da se novac kroz investicije oplodi i poveća. Primera radi, sam Karlo Ponci obećavao je 50 posto povraćaja na investicije u svega 90 dana. Drugim rečima, gospodinu Ponziju date 10,000 USD, a on vam garantuje da ćete za 90 dana dobiti nazad 15,000 dolara. Nije li to savršeno?

Naravno, razumna osoba će odmah zaključiti kako to zvuči krajnje nerealno, "predobro da bi bilo istinito"... Ali u slučaju Madofa imamo hiljade osoba koje su "relativno razumne" (iako gramzivost za još većim novcem može svašta učiniti razumu), kako su onda pristale na njegove ponude? Naročito imajući u vidu kako "Ponzijeve šeme" kruže već više od veka?!

Jednostavno je - zato što je to bio Berni Madof, a ne nekakav bezimeni spletkaroš. Drugim rečima, ovo je bio splektaroš sa zvučnim imenom. Madof je stavio svoje ime i reputaciju u pogon, za mnoge to je bilo sasvim dovoljno.

Kako tačno funkcioniše ova šema, samo kako se nudi. Dakle, nudi se veliki povraćaj novca, ali imajući u vidu da centralni operater očito nema taj novac (jer njemu cilj i nije da obogati svoje klijente već da ukrade ono što su mu dali!), kako onda ista uopšte može funkcionisati (a u slučaju Madofa funkcionisala je godinama). Mešetar uzima novac od novih klijenata i daje ih onim prvim, stvarajući na taj način privid kako "šema" zaista funkcioniše. Ovaj koji je prvi uložio tih 10,000 USD (naravno, kod Madofa su milioni i milijarde bile u igri), verovatno će i dobiti natrag svojih obećanih 15,000 USD. Zahvaljujući njemu priča će se tada širiti dalje, a i on sam verovatno će brzo ponovo uložiti svih tih 15,000 USD u želji da dobije još i više novca.

Glavni mešetar tako "vrti" novac neko vreme u krug. On zna šta radi, ali drugi ne znaju. Izgleda kao da se preko njega stvara nekakav profit, ali zapravo se ne stvara ništa. Šta pak investitori misle, otkud se stvara novi novac? Mešetar se uvek ponaša misteriozno, tvrdi kako im ne može otkriti celu priču, ali taj novac "negde" ulaže, samo on zna gde, i to je sve što je bitno da se zna.

 

Naravno, shema bi se raspala kada bi svi investitori počeli da traže natrag svoj novac, zato ih "Ponci" mešetar konstantno uverava da im je bolje da "ostanu u igri" što je duže moguće jer tako će zaraditi još novca. On ih pak u međuvremenu redovno obaveštava koliko su "zaradili" iako su to samo fiktivne brojke koje nemaju veze sa stvarnošću.

Ponzijeva shema na kraju se uvek mora raspasti, a raspada se obično na jedan od ova 3 načina:

1) Mešetar ugrabi dovoljno novca od investitora i "beži"

2) Nove investitore sve je teže naći što znači da prestaje protok novca

3) Prevelik broj investitora odjednom se povlači i traže svoj novac

U prvom slučaju "pobeđuje" mešetar i s ogromnim novcem traži mesto na svetu gde ga više nikad neće pronaći, a takvih država, koje će služiti kao utočište finansijskim kriminalcima, još uvek ima pregršt. U ostalim slučajevima mešetar biva raskrinkan i investitori vrište "Ponzijeva shema!" - možda ovaj tada padne, kao što je primera radi pao Madof, a možda i "zbriše" na vreme. U svakom slučaju, pod kojim god faktorima se Poncijeva šema raspala, teško da će investitori više videti svoj novac.

U slučaju Madofa šema se počela raspadati kada su klijenti zatražili natrag iznos od oko 7 milijardi dolara. Godina je 2008., velika je finansijska kriza u toku, ljudi odjednom žele da vide svoj novac - ali videti ga neće. Naime, u trenutku kad su oni zatražili 7 milijardi dolara, Madof je imao još svega oko 200 miliona dolara da vrati!

Madofovi klijenti ostali su oštećeni za oko 65 milijardi dolara (uključujući u tu svotu i fiktivne "zarađene" iznose), iako je on u džep tokom godina spremio "samo" 20 milijardi USD (no to neće biti nikakva uteha oštećenima!). Koliko je uopšte trajala Madofova prevara?

Niko zapravo ne zna. Spekulisalo se kako je sve počelo još 1987. godine, ali kasnije su se pojavili navodi da je s operacijom Berni Madof počeo još i deceniju ranije.

Bilo je i drugih velikih "Ponzi" lopova kroz noviju istoriju, Alen Stanford uspeo je da ukrade 8 milijardi USD, Tom Peters je pak ukrao oko 3,7 milijardi USD, no niko nije ni blizu došao Madofu, bar ne za sad! Jer ko zna koliko se Ponzijevih shema "vrti" i u ovom trenutku, ali i šta je sve zapravo Ponzijeva shema!

Na kraju svako ulaganje u nešto gde se ne može definisati kako se ostvaruje profit, naročito ako je povraćaj novca na investirano nerealno veliki, neka je vrsta Ponzijeve šeme, ali iste mogu biti i puno veće od individualnih lopova kao što je Madof... Neki će reći da je i celi sistem finansijskog kapitalizma jedna velika Ponzijeva šema, ali kad ista jednom bude otkrivena može baciti ceo svet na kolena, ne samo par hiljada naivnih investitora!