Narodna banka
Alo!/Vladimir Marković
Narodna banka

Alo!/Vladimir Marković

Narodna banka, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Iako je odlukama Narodne banke Srbije donetim u ponedeljak svim dužnicima odobren novi moratorijum na otplatu kredita za još dva meseca, klijenti banaka koji još nisu izmirili svoje obaveze za jul praktično će imati priliku da stopiraju tri mesečne rate.

NBS je objasnila da je dužnicima omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama koje dospevaju u periodu od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a klijent ih još nije izmirio.

- Kada dužnik prihvati moratorijum, pri čemu nije izmirio obaveze prema banci po osnovu kredita koje su dospele u julu 2020. godine, zastoj se, osim na obaveze koje dospevaju od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom, primenjuje i na njegove neizmirene obaveze dospele u julu 2020. godine, nezavisno od datuma dospeća. U konkretnom primeru, to podrazumeva da kod ovih dužnika moratorijum obuhvata tri mesečne rate - pojasnili su iz NBS.

Kako to izgleda u praksi? Ako vam rata potrošačkog kredita dospeva na naplatu 10. u mesecu, a u julu, iz bilo kog razloga, još uvek niste izmirili svoju mesečnu obavezu, prihvatanjem moratorijuma praktično stopirate naplatu julske, avgustovske i septembarske rate.

Preporučujemo:

Slična situacija je i ako vam banka trajnim nalogom svakog meseca automatski skida ratu stambenog kredita. Ukoliko ta rata dospeva 10. jula, ali vi u tom trenutku niste imali dovoljno novca na računu i niste do sada regulisali julske obaveze, novi moratorijum vam omogućava da rate za jul, avgust i septembar počnete da otplaćujete tek nakon 1. oktobra.

Istu mogućnost imate i ako vam je julska rata dospela na naplatu tek nakon stupanja na snagu odluke NBS (od 28. jula). Ako se odlučite za moratorijum odložićete tri mesečne obaveze.

Oni koji su pre 28. jula već platili julsku ratu kredita, bilo da je reč o potrošačkom, keš ili stambenom zajmu, prihvatanjem moratorijuma stopiraju naplatu naredne dve rate – za avgust i septembar.

Podsetimo, banke bi do sutra (31. jula) trebalo da ponude svojim klijentima – fizičkim licima, ali i preduzećima, novi moratorijum, nakon čega će oni imati rok od 10 dana da se izjasne da li prihvataju ponuđeni zastoj u otplati ili ne.

Obaveštenje o ponudi banaka biće objavljeno na njihovim internet stranicama, a sadržaće informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Dana

30.07.2020 11:54

Bravo za NBS!ZIHIqMeni je znacio moratorijum jer sam pokrila minus i kr. karticu, a rata mi je povecana par stotina dinara /doduse i produzeno vreme jos 3 meseca/.Prihvaticu i ovaj moratorijum i ustedeti novac u ovom periodu/.Svako je prica za sebe.