Jednim potezom Srbija je dobila veliku EKONOMSKU INJEKCIJU

Alo!; D.K. | vesti 2018-08-31 14:05:40 2018-08-31 14:05:40

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da je prodaja Rudarsko- topioničarskog basena Bor od strateškog značaja za Srbiju i naveo da će zahvaljujući ovoj uspešnoj prodaji, istok Srbije ponovo postati nosilac razvoja naše ekonomije.

Alo!/Vladimir Marković

- Prodaja RTB Bor je od strateškog značaja za Republiku Srbiju. Sa ovim postojećim obimom proizvodnje i brojem zaposlenih, to preduzeće doprinosi našem BDP-u 0,8 odsto na godišnjem nivou. Sa novim investicijama od 1,260 miljardi dolara u narednih šest godina, sa povećanjem obima proizvodnje od nekoliko puta, učešće RTB Bor u ukupnom BDP će se minimum duplirati - rekao je ministar Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom energetike i rudarstva Aleksandrom Antićem u Vladi Srbije na kojoj je objavljeno da je najbolju ponudu dao kineski "Ciđin majning grup" (Zijin Mining Group Co., Ltd).

On kaže da je ova uspešna prodaja odlična vest za građane Srbije.

- Za građane Bora, Majdanpeka, ovo je fenomenalna vest. Treba zamisliti kako će taj kraj izgledati kada se investira 1,260 milijardi dolara u narednih šest godina. Obaveza Vlade Srbije je da što pre završi Dunavski koridor, od Požarevca, ka velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, da investiramo više u infrastrukturu. Sa investicijama, ceo istok Srbije ponovo postaje nosilac rasta i razvoja naše ekonomije - rekao je ministar.

U prvih šest meseci ove godine stopa rasta naše ekonomije je 4,5 odsto, ističe ministar Mali i navodi da smo među tri zemlje u Evropi po tom rastu.

- Sa ovom investicijom pretendujemo da budemo prvi, da budemo u Ligi šampiona i zemlja u Evropi sa najvećom stopom rasta u narednih nekoliko godina - rekao je Mali.

Podsetio je da uspeh ovog tendera ukazuje da se Srbija promenila i da je sada ekonomski snažnija, s obzirom na prethodne neuspele pokušaje privatizacije.

- Sada se vidi koliko je važna stabilizacija javnih finansija i koliko su bile hrabre odluke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića dok je još bio predsednik Vlade 2014. godine - rekao je on.

Expand player
Pogledajte više