NAJVEĆA PRONEVERA NOVCA U ISTORIJI SVETA! Izveštaj razotkrio ugledne banke: Za 18 godina "protrčalo" DVE MILIJARDE dolara!

Masovne sume navodno prljavog novca godinama su tekle kroz neke od najvećih svetskih bankarskih institucija, saopštilo je u nedelju međunarodno novinarsko istraživanje koje je osudilo nedostatke u sektorskim propisima.

Banka, Akcije, Evri
Banka, Akcije, Evri, Foto: Ilustracija

„Počevši od smrtonosnih ratova droga, bogatstva proneverenog iz zemalja u razvoju i teško stečene ušteđevine ukradene u Ponzijevoj šemi bilo je dozvoljeno da ulaze i izlaze iz ovih finansijskih institucija, uprkos upozorenjima zaposlenih u bankama - navodi se u istrazi.

Istraga, koju je vodilo 108 međunarodnih medija iz 88 različitih zemalja, zasniva se na hiljadama izveštaja o sumnjivim aktivnostima (SAR) koje su banke širom sveta podnele Agenciji za sprovođenje zakona o finansijskim zakonima, FinCEN, američkog Ministarstva finansija.

- Ovi dokumenti, koje su banke sastavile, podelile su ih sa vladom, ali su ih držali izvan javnosti, otkrivaju prazninu bankarskih zaštitnih mehanizama i lakoću kojom su ih zločinci eksploatisali - napisala je američka agencija "Buzzfeed".

DA LI PRAKTIKUJETE BANKOVNU ŠTEDNJU?

Ukupan broj glasova: 105

  • DA: 27% (28)
  • NE: 73% (77)

Dokumenti se odnose na 2 milijarde dolara u transakcijama koje su kružile između 1999. i 2017. godine.

Istraga posebno ukazuje na pet najvećih banaka - "JPMorgan Chase", "HSBC", "Standard Chartered", "Deutsche Bank" i "Bank of New York", "Mellon" - optužene da nastavljaju da premeštaju imovinu navodnih kriminalaca, čak i nakon što su krivično gonjeni ili osuđeni zbog finansijskog kršenja zakona.

- Mreže kroz koje prljavi novac prelazi svet postale su vitalne arterije globalne ekonomije - dodaje "Buzzfeed".

Istraga je takođe naglasila nedostatak moći američkih vlasti u regulisanju prljavih finansijskih transakcija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi