Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Poslednji minimalac, koji je deo državne pomoći u borbi protiv posledica pandemije, preduzetnici u Srbiji morali bi da podignu do 15. avgusta, jer država nakon tog datuma kovid račune automatski gasi i sva sredstva koja su se zatekla na njima vraća u budžet.

Naime, 7. jula je preduzetnicima, za više od milion zaposlenih legla i treća, poslednja runda državne pomoći u vidu minimalaca. Prvi minimalac uplaćen je početkom maja, a drugi u prvoj nedelji juna. Na račune poslodavaca za svakog zapolsneog leglo je nešto više od 90.000 dinara za tri meseca.

Povezane vesti:

Više od milion zaposlenih dobilo je ukupno po 750 evra pomoći od države i to je deo ekonomskog paketa podrške države vrednog 5,1 milijardu evra. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imala su pravo po ceo minimalac od 30.000 dinara, a zaposleni u velikim preduzećima po 15.000 dinara po radniku.

Prethodnih dana, u više navrata, se moglo čuti da država ne planira da ide sa dodatnim paketom podrške, a iz Ministarstva finansija je stigla i zvanična poruka da jeste teško, ali da ekonomiji ne preostaje ništa drugo nego da se prilagođava novonastalim okolnostima.

Tri minimalca za više od milion radnika koštala su državu 800 miliona evra, a oko 600 miliona evra država je izdvojila da bi građanima isplatila po 100 evra.

Pročitajte još: