Hrvati, drž’te se, crno vam se piše!

Ivana Žigić | vesti 2017-08-06 15:48:21 2017-08-06 15:48:21

„Ukoliko ne povuku odluku o povećanim taksama na voće i povrće, Beograd će sa ostalim državama iz regiona primeniti svoje kontramere”, kaže Rasim Ljajić

Shutterstock

Hrvati nagrabusili! Osim svojevrsnih kontramera koje je naša država uvela Hrvatskoj kao odgovor na povećanu taksu za voće i povrće koje im šaljemo, danas im šest država regiona, uključujući i Srbiju, šalje zvaničan dokument tim povodom, a isti prosleđuje i Evropskoj komisiji. Ako ovo ne upali, Srbija priprema značajne mere protiv Hrvatske.

Kako za „Alo!” poručuje ministar trgovine Rasim Ljajić, zbog povećanih taksi za uvozno voće i povrće, sa 12 na 270 evra od strane Hrvatske, počinje burna reakcija.

- Na današnjem sastanku u Sarajevu, kome će prisustvovati naši i zvaničnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova, utvrdićemo zajedničke zaključke, te ih uputiti pre svega hrvatskoj vladi od koje očekujemo da preispita mere koje je donela, kao i Evropskoj komisiji. Ako pak to ne da rezultate, onda će sve države sprovesti kontramere prema Hrvatskoj - ističe Ljajić.

I Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, oštro je prokomentarisao da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine.

- Mere Hrvatske su diskriminatorske, ne samo za države regiona nego i za Tursku i još neke zemlje - napomenuo je on.

Istovremeno, Srbija je već počela sa primenom svojevrsnih kontramera, što je neposredno potvrdio i naš ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je poručio da Srbija sprovodi svoje mere u cilju zaštite države.

- Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države - rekao je Nedimović.

Naime, naša država je od petka, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana, te tokom tog period komšijska roba ne može stići na rafove prodavnica, zbog čega će veći njen deo i propasti. To bi pak Hrvatsku moglo da košta čak 10 miliona evra na godišnjem nivou.

- Ako naša država zadržava njihove proizvode 30 dana, to će poremetiti snabdevanje u Srbiji i isprazniti rafove sa prehrambenim proizvodima iz Hrvatske. Ukoliko se te mere odnose na sve poljoprivredno-prehrambene proizvode, na vrednost uvoza od 120 miliona evra godišnje to je direktan gubitak u izvozu od 10 miliona evra Hrvatskoj - ocenjuje za „Alo!” Miroslav Zdravković, urednik portala „makroekonomija”.

Kako dodaje, naša država u svojim rukama ima još mehanizama, te bi tako mogla da zabrani izvoz šećerne repe i suncokreta, čime bi se pogodile hrvatske šećerane i uljare.

- S druge strane, naš izvoz voća i povrća i drugih proizvoda je zanemarljiv i kod nas šteta može da bude znatno manja. Precizno može da se izmeri kod pojedinačnih sezonskih proizvoda, ali je to red veličina od tek nekoliko miliona evra - zaključuje Zdravković.

 

Expand player
Pogledajte više